przepis na zupę minostrone
Smaki,  zupy

Zupa minestrone jest smaczna i zdrowa

Długo zastanawiałem się,  jak napisać przepis na zupę minestrone. To łatwe i zarazem trudne zadanie. Łatwe, bo składniki można dobierać dość dowolnie, a trudne, bo jednak coś trzeba konkretnego zaproponować.  Poniższa propozycja jest jedną z wersji tej zupy i jest to z pewnością przepis autorski. Można modyfikować i dodawać (jak i odejmować składniki). Warto jednak trzymać się sposobu przygotowania  i obecności wielu składników , obowiązkowej fasoli  i pomidorów.  Porcja na 6 osób

Zupa minestrone – składniki:

-3 marchewki

– por

– 2 pietruszki

– kawałek selera

-40 dag ziemniaków

– 3 łodygi selera naciowego

– 30 dag fasolki żółtej (zwykle w przepisach mówi się o włoskiej fasoli, a tę musielibyśmy dawać raczej z puszki – proponuję produkt świeży)_

– cebula

– dwa  ząbki czosnku

– 50 dag pomidorów

– sól

-pieprz

– tymianek

– bazylia

– parmezan

– oliwa

– 3 – 4 litry bulionu

Zupa minestrone – wykonanie

Pierwsze na liście składniki to nic innego jak włoszczyzna. Myjemy, obieramy i kroimy. Najlepiej pokroić w półplasterki. Ziemniaki kroimy w ten sam sposób, a łodygi selera naciowego  w kawałki około 0,5 cm szerokości. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki.

Pomidory obieramy ze skóry i kroimy w dużą kostkę, albo w ósemki ( staranność przy tej czynności nie jest wymagana).

Posiekane czosnek i cebulę smażymy na patelni. Gdy już się lekko zrumienią dokładamy pozostałe warzywa (poza pomidorami). Podsmażamy całość  pilnując, by się nie rumieniła (do smażenia używamy oliwy). Gdy już jest gotowa zalewamy gorącym bulionem lub przekładamy do gorącego bulionu. Oczywiście dobrze mieć wcześniej przygotowany i zamrożony bulion (o czym już kiedyś pisałem), można też po prostu zagotować wywar na skrzydełku z kurczaka.

Całość przyprawiamy i gotujemy do czasu aż jarzyny będą miękkie. Pomidory (nie zapomniałem) dokładamy pod koniec gotowania. Nadadzą zupie smak. Ważne jednak by nie przesadzić z ich ilością wszakże nie gotujemy pomidorowej. I to już koniec.

Zupa minestrone

A co z parmezanem ? Parmezan  starty na tarce dorzucamy do gorącej zupy ( już na talerzu) w ilości, jaką po prostu lubimy. Zupa minestrone przypomniała mi nasz pobyt we Florencji.

Dodane przez Marcin dnia 2013-06-27

Od wielu lat zwiedzam i wędruję po Polsce i świecie. Zawsze na własną rękę i na własny rachunek. Polska znajdowała i znajduje szczególne miejsce w moich podróżniczych planach. Mam także wielki sentyment do Hiszpanii, po prostu lubię ten kraj z jego wspaniała kulturą, zabytkami i krajobrazami. Odkąd pamiętam lubiłam poznawać nowe miejsca, zaglądać w tajemnicze zakamarki, podróżować. Ta pasja towarzyszyła mi także w życiu zawodowym, a zdarzyło się w nim wiele.Pisałam o polityce międzynarodowej, ale także o zwiedzaniu Polski i Europy. Dalekie podróże związane z pracą, wizyty w niezwykłych miejscach, takich jak Downing Street 10 czy Pałac Elizejski tylko rozbudziły mój i tak wielki apetyt na poznawanie świata. Po drodze udało mi się napisać przewodnik po Mazowszu, bo Polska zawsze była dla mnie fascynującym miejscem do odkrywania. Od 8 lat prowadzę stronę Podróżniczego Domu Kultury. Piszę, fotografuję i opowiadam w mediach społecznościowych. Pokazuję i opisuję tylko to, co sama widziałam. Patrzę na świat optymistycznie, ale i krytycznie. Nie potrafię żyć bez podróży.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.Akceptuję Prywatność i polityka cookies