Zupa cebulowa, klasyk francuskiej kuchni
Zupa ta jest popularna także i w Polsce. Można ją przygotować na wiele sposobów. Wybrałem wersję z koniakiem (brandy). Dzięki temu dodatkowi otrzymujemy bardzo ciekawy, subtelny smak. Oczywiście w sieci i nie tylko znajdziecie wiele innych przepisów na ten specjał (zwykle pojawia się tam jeden składnik – białe wino). Przecież, jak to już zostało powiedziane, zupa ta jest bardzo popularna i lubiana. Nie zapewniam więc Was, iż przepis ten został zaaprobowany przez tajemne grono strażników poprawności kuchni francuskiej…Na pewno jednak, jeśli z niego skorzystacie, poczujecie smak dobrej zupy cebulowej, a to przecież najważniejsze. Liczy się smak.
Zupa cebulowa – składniki:
– 1 litr rosołu
– 1kg cebuli
– 2-3 łyżki masła
– 2 łyżki mąki
– sól
– pieprz
– tymianek
– liść laurowy – 4 sztuki
– 50 ml koniaku (dobra brandy w zupełności wystarczy)
– białe pieczywo (jeśli robicie grzanki)
– ser, klika plasterków (jeśli robicie grzanki)
Wykonanie
Cebulę obieramy, kroimy na plastry i zrumieniamy na maśle na zloty kolor. Teraz dokładamy mąkę i smażymy dalej do czasu aż mąka się lekko zrumieni. Zalewamy cebulę i mąkę rosołem, przyprawiamy tymiankiem, dokładamy liście laurowe. Ponieważ do smażenia używaliśmy zapewne patelni, oczywiście wcześniej przekładamy jej zawartość do garnka. Zupę chwilę gotujemy i solimy, doprawiamy pieprzem. Teraz dolewamy koniak i przecieramy zupę przez sito. Pozbywamy się dzięki temu kawałków cebuli. I to tyle. Można zupę podawać z grzankami z chleba, z grzankami „wzmocnionymi serem”, ale smakuje też dobrze po prostu z kawałkiem świeżego pieczywa. Jeśli dla kogoś po dodaniu koniaku smak nie stał się wystarczająco wyrazisty, może dolać nieco więcej alkoholu.
Przepisy na inne zupy znajdziecie tu.