zupa cebulowa
Smaki,  zupy

Zupa cebulowa, klasyk francuskiej kuchni

Zupa ta jest popularna także i w Polsce. Można ją przygotować na wiele sposobów. Wybrałem wersję z koniakiem (brandy). Dzięki temu dodatkowi otrzymujemy bardzo ciekawy, subtelny smak. Oczywiście w sieci i nie tylko znajdziecie wiele innych przepisów na ten specjał (zwykle pojawia się tam jeden składnik – białe wino). Przecież, jak to już zostało powiedziane, zupa ta jest bardzo popularna i lubiana. Nie zapewniam więc Was, iż przepis ten został zaaprobowany przez tajemne grono strażników poprawności kuchni francuskiej…Na pewno jednak, jeśli z niego skorzystacie, poczujecie smak dobrej zupy cebulowej, a to przecież najważniejsze. Liczy się smak.

Zupa cebulowa

Zupa cebulowa – składniki:

– 1 litr rosołu

– 1kg cebuli

– 2-3 łyżki masła

– 2 łyżki mąki

– sól

– pieprz

– tymianek

– liść laurowy – 4 sztuki

– 50 ml koniaku (dobra brandy w zupełności wystarczy)

– białe pieczywo (jeśli robicie grzanki)

– ser, klika plasterków (jeśli robicie grzanki)

Wykonanie

Cebulę obieramy, kroimy na plastry i zrumieniamy na maśle na zloty kolor. Teraz dokładamy mąkę i smażymy dalej do czasu aż mąka się lekko zrumieni. Zalewamy cebulę i mąkę rosołem, przyprawiamy tymiankiem, dokładamy liście laurowe. Ponieważ do smażenia używaliśmy zapewne patelni, oczywiście wcześniej przekładamy jej zawartość do garnka. Zupę chwilę gotujemy i solimy, doprawiamy pieprzem. Teraz dolewamy koniak i przecieramy zupę przez sito. Pozbywamy się dzięki temu kawałków cebuli. I to tyle. Można zupę podawać z grzankami z chleba, z grzankami „wzmocnionymi serem”, ale smakuje też dobrze po prostu z kawałkiem świeżego pieczywa. Jeśli dla kogoś po dodaniu koniaku smak nie stał się wystarczająco wyrazisty, może dolać nieco więcej alkoholu.

Gotowa zupa cebulowa
Gotowa zupa cebulowa

Przepisy na inne zupy znajdziecie tu.

Z czasów dzieciństwa pamiętam kolorową puszkę portugalskich sardynek. Na sklepowej półce wśród nijakich opakowań peerelowskich towarów była prawdziwą obietnicą przygody. Potem była podróż do zimowego Budapesztu i smak papryki i wina. Zawsze marzyłem o poznawanie świata, tego bliskiego i dalekiego, i to marzenie spełnia się w moim życiu. Lubię zwiedzać Polskę, cieszę się, iż każda podróż po naszym kraju przynosi fascynujące odkrycia. Zawsze chętnie wracam do Rzymu, poznawanie tego miasta to niekończąca się historia. Opisywałem meandry świata polityki i ekonomii, ale także ciekawe miejsca warte zobaczenia. Praca i związane z nią podróże zawiodły mnie do wielu niezwykłych zakątków, świątyń w Japonii, Watykanu, muzeów Amsterdamu. Od 8 lat współtworzę projekt Podróżniczy Dom Kultury. Piszę, komentuję w mediach społecznościowych. Wciąż myślę o kolejnych wyprawach.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.Akceptuję Prywatność i polityka cookies