Terrina z warzywami
Terrina jest prosta w przygotowaniu, a wygląda naprawdę dobrze i znakomicie smakuje. To propozycja nie tylko dla tych , którzy nie jedzą mięsa, ale przede wszystkim dla miłośników wypieków i warzyw. Okres letni to czas gdy składniki do naszej potrawy znaleźć możemy bez żadnego problemu na każdym bazarze.
Terrina z warzywami – Składniki :
– 1- 2 marchewki (1 jeśli jest duża)
– 2 papryki
– 20 dag fasolki szparagowej
– ½ cukinii
– cebula
– 6 jajek
– ¾ szklanki mąki
– 6 łyżek tartej bułki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 5 dag masła
– oliwa
– sól
– pieprz
– masło, bułka tarta do formy
Wykonanie
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Warzywa, czyli cukinię, marchewkę i paprykę, należy pokroić w kostkę. Fasolkę kroimy w niewielkie kawałki. Cebule siekamy dość drobno. Całość warzywnego farszu smażymy na oliwie przez kilka minut. Chodzi o to, aby warzywa nieco zmiękły.
Mieszamy suche składniki – mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielamy od białek. Następnie ucieramy z masłem.
Teraz czas na polaczenie suchych składników z usmażonymi warzywami i utartymi żółtkami.
I prawie ostatni element – ubijamy na dość sztywno pianę z białek. Warto oczywiście białka lekko posolić , bo wtedy lepiej się ubijają. Ubitą pianę dodajemy do reszty składników, całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Podłużne blaszki smarujemy masłem i obsypujemy wewnątrz bułką tartą. Do tak przygotowanych form wlewamy ciasto.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 – 35 minut. Terrina powinna być z wierzchu jasnobrązowa.
Podana ilość składników wystarczy na dwie średniej wielkości foremki do pieczenia.
Inne dania wegetariańskie znajdziecie tu.
Dodane przez Marcin dnia 2013-07-14