Ciasto francuskie ze szpinakiem
Ciasto francuskie można wykorzystać zarówno do zrobienia „czegoś słodkiego” jak i do zupełnie „wytrawnych” potraw. Ta „wytrawna” propozycja nawiązuje do letniego sezonu, bo obok ciasta jej bohaterem będzie szpinak. Wiem, że szpinak jest dostępny i w innych porach rok, ale w lecie jest go najwięcej i jest najtańszy. Wracając do ciasta francuskiego proponuję użycie gotowego. Można oczywiście bawić się w samodzielne przygotowywania , ale akurat w tym przypadku opcja gotowa jest najlepszym rozwiązaniem.
Ciasto francuskie ze szpinakiem – Składniki :
– ciasto francuskie opakowanie
– 60 – 70 dag szpinaku
– pól pęczka koperku
– 30 dag białego sera ( może być tłusty lub póltłusty)
– 2 jajka
– 3 lyżki masła
– 1/3 szklanki mleka
– oliwa
-pieprz
– sól
– masło do wysmarowania formy
Wykonanie
Zakładam, iż chcemy wszystko zrobić szybko. Tak więc na początek rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni (można to zrobić później warto jednak nie czekać z gotowymi produktami na rozgrzanie się piekarnika). Ciasto rozmrażamy i kroimy na pół. Czasem rozwijane ciasto pęka lub rozrywa się. Należy tego unikać i poczekać aż będzie wystarczająco rozmrożone do rozwijania. Jeśli jednak tak się stanie nie ma się czym martwić. Po całkowitym rozmrożeniu należy po prostu skleić kawałki i gotowe.
Szpinak myjemy i kroimy dość drobno. Nie trzeba przesadzać z oszczędnością i warto wyrzucić twardsze łodyżki. Następnie musimy posiekać koperek i rozdrobnić ser. Czas na cebulę – ją też należy posiekać.
Teraz pora na przygotowanie masy. Na rozgrzaną patelnię wędruję cebula. Po zeszkleniu cebuli dokładamy szpinak koperek i ser. Smażenie powinno zając nam 3- 4 minuty. Kiedy już skończyliśmy ten proces odstawiamy patelnię z ognia/płyty i wbijamy do masy dwa jajka, przyprawiamy i mieszamy.
Masło topimy i dolewamy mleko. Oczywiście pilnujemy by całość się nie spaliła i przysmażyła.
I teraz wielki finał. Foremkę do pieczenia – najlepsza będzie prostokątna. Smarujemy masłem. Na dno kładziemy jeden płat ciasta francuskiego i smarujemy masłem z mlekiem. Wykładamy masę, a na wierzch kładziemy druga cześć ciasta i smarujemy ją masłem z mlekiem.
Całość wędruje do piekarnika na około 30 minut – jak zawsze trzeba sprawdzać.
Dodane przez Marcin dnia 2013-07-12
2 komentarze
Krystyna Zieleskiewicz
Z zainteresowaniem poznalam zamieszczone przepisy, sa proste, jasno opisane, wiec sprawdzilam, na razie jeden, czy to prawda, ze jest latwy do przygotowania, smaczny i pozywny. Wybralam ciasto francuskie ze szpinakiem. Udalo sie, bylo znakomite, a jak wygladalo, pokazuje na FB. Zamierzam probowac dalej, zachecona udanym pierwszym krokiem. Slowa uznania dla autora zamieszczonego przepisu. Polecam.
Małgorzata Bochenek
Marcin bardzo dziękuje za miłe słowa