Sałatka toskańska warto spróbować zrobić
Włoskie smaki lubią prawie wszyscy. Sałatkę toskańską robi się prosto, łatwo i przyjemnie. Nie wiem czy taka wersja jest szczególnie bliska mieszkańcom tego regionu Włoch. No ale chyba nie jest tak jak z plackiem węgierskim, tak ochoczo serwowanym w polskich lokalach gastronomicznych, a nad Dunajem zupełnie nieznanym.
Sałatka toskańska – składniki- 400 g białej fasoli z puszki
– pół słoika suszonych pomidorów- pół szklanki oliwek (lepsze byłyby czarne, ale jak nie ma niech będą zielone)
– czerwona cebula (mała)
– 150 – 200 g rukoli
– 150 – 200 g mozarelli
Sos :
– ¼ szklanki oliwy
– ¼ szklanki octu balsamicznego
– ząbek czosnku
– 1 łyżka posiekanego oregano (można dać także inne zioła)
Sałatka toskańska – przygotowanie
Tak jak już napisałem sałatkę robi się w niezwykle prosty sposób. Fasolę z puszki odsączamy i przelewamy zimną wodą. Do fasoli dodajemy suszone pomidory. Pomidory wcześniej dobrze pokroić na dwie – trzy części każdy. Następnie do sałatki wędrują oliwki, oczywiście pozbawione pestek. Kroimy drobno czerwona cebulę i także dokładamy do sałatki. Całość mieszamy z rukolą. Oczywiście składniki można mieszać ze sobą w dowolnej kolejności.
Sos – mieszamy oliwę z octem balsamicznym. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, albo drobno posiekany i posiekane zioła. Całość mieszamy. Kosztujemy. Jeśli smak wyda się komuś zbyt ostry proponuję dolać nieco oliwy, która zneutralizuje ocet balsamiczny.
Etap końcowy jest oczywisty – sałatkę polewamy sosem. Smak jest dość ostry i zdecydowany. Pasuje do niej pieczywo i kieliszek wina ( czy wino do czegoś nie pasuje?).
Inne przystawki znajdziecie tu.
Dodane przez Marcin dnia 2013-09-12
One Comment
przepis na naleśniki
Twoja sałatka wygląda pysznie, bardzo fajny przepis 🙂