Sałatka grecka, przepis na klasyczne danie
Długo wahałem się czy zamieścić ten przepis. Wszak sałatka grecka jest tak znana, tak popularna, iż wszyscy doskonale wiedza jak ją przygotować. No może jednak nie wszyscy. Spróbujmy więc.
Sałatka grecka – składniki :
– 4 średnie pomidory
– 2 zielone ogórki
– duża papryka – może być i czerwona i zielona, a żółta i biała też się nadadzą
– cebula
– 3 łyżki oliwy
– sól
– pieprz
– opakowanie sera feta
Przygotowanie
Ilość produktów pozwoli nam zrobić mniej więcej 4 porcje sałatki. Pomidory kroimy na 8 części. Ogórki obieramy i kroimy w półplasterki grubości 0,5 cm. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i białych części i kroimy na niewielkie kawałki tak by odpowiadały wielkością cząstkom ogórka. Cebule obieramy i kroimy w „piórka”. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Dolewamy oliwę , przyprawiamy solą i pieprzem (pieprz to raczej kwestia wyboru). Opakowanie fety kruszymy na cząstki i dorzucamy do sałatki, mieszamy. I gotowe.
Na koniec dwie uwagi –dodanie oryginalnej fety czyni różnicę. Sałatka grecka jest dzięki temu lepsza. Ta sama uwaga tyczy się dodania dobrej oliwy. Kolejna sprawa – sałatka przechowywana w lodówce jest bardzo dobra także w dniu następnym. Warzywa puszczają soki i tworzy się sos. Do sałatki pasuje idealnie białe pieczywo i białe wino.
Przepisy na inne przystawki znajdziecie tu.
Dodane przez Marcin dnia 2013-09-04