Patelnia z warzywami
Tak szczerze mówiąc to miałem ogromny problem jak nazwać te potrawę. Jemy dużo warzyw i postanowiłem coś nowego z tychże warzyw przygotować. Przygotowałem. Przypomina to danie gulasz, ale jest to raczej dość swobodna wariacja na temat tej znanej (i mięsnej raczej) potrawy. No i nie ma sosu. Więc niech zostanie – patelnia z warzywami. Przepis został wymyślony kilka dni temu i choć mięsa w nim nie uświadczysz, to sprawdza się także w zimowym czasie.
Patelnia z warzywami – składniki :
– 800 g ziemniaków
– 500 g marchewki
– 1 brokuł
– 2 cebule
– oliwa
-sól
– pieprz
– ząbek czosnku
– mała papryczka chili
– jogurt naturalny
Patelnia z warzywami – przygotowanie
Potrawę przygotowuje się bardzo prosto, choć będziemy i gotować i smażyć i piec, a może nawet dusić (warzywa rzecz prosta). Najpierw włączamy piekarnik by rozgrzał się do 200 stopni. Brokuła podzielnego na różyczki gotujemy, a właściwie rozgotowujemy. Ziemniaki kroimy na ćwiartki lub ósemki (jeśli są bardzo duże). Jeśli mamy specjalnie przeznaczone do pieczenia, to nie musimy ich obierać. Marchewki kroimy wzdłuż na połowę, a jeśli są duże, na cztery części. Cebule kroimy w drobna kostkę. Brokuł się już gotuje, teraz na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wrzucamy marchewki, ziemniaki, obrany ząbek czosnku i papryczkę chili. Przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy skąpo oliwą. Blacha wędruje do piekarnika. Warzywa będą piekły się 20 – 25 minut. Warto włączyć termo obieg i oczywiście trzeba sprawdzać czy już są gotowe. Jeśli brokuł się ugotował, to odcedzamy go. Cebule przesmażamy na oliwie i dodajemy brokuła. Z tego ma powstać „sos brokułowy”. Została nam jeszcze jedna rzecz do zrobienia.
Upieczone warzywa dokładamy do brokuła z cebula i całość mieszamy, ewentualnie doprawiamy. Potrawa bardzo dobrze smakuje z jogurtem naturalnym spełniającym role zimnego sosu.
Dodane przez Marcin dnia 2013-12-17