Zupa krem z porów
Smaki,  zupy

Zupa krem z porów, pyszna zwłaszcza zimą

Idealna na jesienne i zimowe dni. Jeśli lubicie zupy-kremy będzie Wam smakować o każdej porze roku. Ma dużo zalet, jest nie tylko smaczna, ale i bardzo pożywna. No i całkiem ładnie wygląda. I ostatnia rzecz – przygotowuje się ją łatwo i szybko.

Zupa krem z porów gotowe danie
Zupa krem z porów na talerzu

Zupa krem z porów – Składniki:

Bulion, wywar , rosół – 500 ml

Pory – 2 sztuki

Ziemniaki – 700 g

Cebula duża – 1 sztuka

Oliwa – 4 łyżki

Masło  – 25 g

Sól

Pieprz

Wykonanie

Krok pierwszy. Pory myjemy,  kroimy w półplasterki. Najtwardsze kawałki z zielonej części odcinamy. Cebulę kroimy w półplasterki. Nie ma co przesadzać z dokładnością krojenia, przecież i tak składniki będą miksowane. Ziemniaki obieramy i kroimy na niewielkie części.

Krok drugi. Na patelni (głębokiej), w woku, rozgrzewamy oliwę i masło. Następnie dokładamy pokrojone składniki. Smażymy 3 – 4 minuty. Pilnujemy by nie przypalić warzyw. Chcemy by uwilnily się smaki.

Krok trzeci  – dolewamy rosół, wywar. Tu uwaga, warto gotować rosół i potem mrozić. Taka baza przyda nam się jak znalazł właśnie do takich potraw. Jeśli nie macie własnego wywaru, można posiłkować się gotowym produktem. Ważne jednak by był dobrej jakości. Jeśli  i tego zabraknie – dolejcie wody. Warto pamiętać, iż po dodaniu rosołu ilość płynu może okazać się za mała, wtedy także uzupełniamy odrobiną wody. I teraz czekamy aż wszystkie składniki zmiękną. Gotujący się wywar z warzywami doprawiamy solą.

Krok czwarty –  warzywa są już miękkie. Czas na fazę finałową. Całość należy zmiksować. Jeśli wydaje się Wam, że krem wyjdzie zbyt rzadki, można odlać nieco plynu. Pamiętajcie jednak, że taka zupa zadziwiająco szybko gęstniej. Miksujemy blenderem, mikserem, zupa powinna mieć gładką konsystencję. Po zmiksowaniu doprawiamy, lub nie. Wszystko zależy od Waszego smaku.

Krok piąty – zupa jest gotowa. Trzeba uważać przy podgrzewaniu, by jej nie przypalić. Można ją podawać solo, ewentualnie z grzankami, chlebem. Można dołożyć uprażone ziarna słonecznika, lub płatki migdałowe. Na gotowy talerz zupy można dołożyć łyżkę kwaśnej śmietany (opcja kaloryczna). Jeśli ktoś lubi ostre zupy może podsmażyć z warzywami chili i potem zmiksować, można też doprawić już gotową zupę.

I danie gotowe

Inne przepisy na zupy znajdziecie tu.

Z czasów dzieciństwa pamiętam kolorową puszkę portugalskich sardynek. Na sklepowej półce wśród nijakich opakowań peerelowskich towarów była prawdziwą obietnicą przygody. Potem była podróż do zimowego Budapesztu i smak papryki i wina. Zawsze marzyłem o poznawanie świata, tego bliskiego i dalekiego, i to marzenie spełnia się w moim życiu. Lubię zwiedzać Polskę, cieszę się, iż każda podróż po naszym kraju przynosi fascynujące odkrycia. Zawsze chętnie wracam do Rzymu, poznawanie tego miasta to niekończąca się historia. Opisywałem meandry świata polityki i ekonomii, ale także ciekawe miejsca warte zobaczenia. Praca i związane z nią podróże zawiodły mnie do wielu niezwykłych zakątków, świątyń w Japonii, Watykanu, muzeów Amsterdamu. Od 8 lat współtworzę projekt Podróżniczy Dom Kultury. Piszę, komentuję w mediach społecznościowych. Wciąż myślę o kolejnych wyprawach.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.Akceptuję Prywatność i polityka cookies