
Zupa jarzynowa z łososiem
W tym przepisie można dostrzec węgierskie inspiracje. I nie jest to przypadek. Inspiracji szukałem właśnie w kuchni naddunajskiej. To zupa, ale właściwie spokojnie może pełnić rolę dania głównego.
Zupa jarzynowa z łososiem – Składniki :
– 300 g kapusty
– 1 czerwona papryka
– 800 ml wywaru , najlepiej rosołu
– 100 – 150 mln śmietany
– cebula
– 2 ząbki czosnku
– masło
– sól
– pieprz
– szczypior
– pół łyżeczki kminku
– 3 małe ostre papryczki
– cytryna
– 400 – 500 g świeżego łososia
Wykonanie
Kapustę i paprykę kroimy w paski. Rozgrzewamy masło. Dokładamy poszatkowaną cebulę i drobno posiekany czosnek. Gdy troszkę się zeszklą dodajemy kminek i drobno posiekane papryczki. Teraz do tej bazy wędrują papryka i kapusta i za chwile całość zalewamy wywarem. Gotujemy do czasu aż papryka i kapusta będą miękkie. Zajmie to kilka minut.
W czasie gdy warzywa miękną gotując się kroimy łososia w kostkę o 1,5 cm bokach (może być inny rozmiar, ale taki chyba najlepiej pasuje). Skrapiamy delikatnie rybę sokiem z cytryny. Gdy zupa jest już gotowa dolewamy śmietanę, patrząc by się nie zważyła. Do gorącej zupy wkładamy łososia – nie zagotowujemy. Porcję zupy posypujemy pokrojonym szczypiorem.

Zupa w tej wersji jest smaczna i ostra, naprawdę ostra. Jeśli ktoś nie lubi takich smaków może zastąpić ostre chili słodką papryką w proszku.
Przepisy na inne zupy znajdziecie tu.
Dodane przez Marcin dnia 2013-08-26

