
Mojito
Chyba jednak nie tylko letni… mojito może dobrze smakować i zimą, wtedy jest przypomnieniem lata. Drink pochodzi z Kuby. Przy opisywaniu historii mojito często przywołuje się Ernesta Hemingwaya, choć są i tacy, którzy mówią, iż preferował jednak daiquiri. Koniec końców lepiej wziąć z półki książkę Hemingwaya i poczytać, a wcześniej przygotować mojito.
Mojito – Składniki :
– 50 ml białego rumu (nie podróbki tego trunku!)
– limonka
– 2 łyżeczki brązowego cukru
– garść liści świeżej mięty
– lód
– gazowana woda mineralna
Wykonanie
W szklance ( można to zrobić w moździerzu – bardzo praktyczne choć dla niektórych zabrzmi „nieprofesjonalnie”) ugniatamy 3 – 4 liście świeżej mięty z sokiem z połowy limonki i dwoma łyżeczkami brązowego cukru. Można oczywiście limionkę pokroić w kawałki . Następnie wlewamy rum, odrobinę wody gazowanej, dorzucamy trochę mięty i lód. Lód powinien być kruszony. Jeśli jest w domu mikser spokojnie poradzi sobie z kostkami lodu. Próbujemy. W tym momencie możemy zwiększyć moc drinka dolewając rumu lub dodać jeszcze troszkę mięty, limonki czy też lodu. Jeśli dla kogoś jest to zbyt kwaśny smak może także dosypać cukru. Nie wiem jaką dokładnie wersję preferował Hemingway, my powinniśmy wybrać taką , która nam będzie smakowała.

Dodane przez Marcin dnia 2013-08-21

