
Wieprzowina z grzybami na sposób domowy
To prosta w przygotowaniu potrawa. Może być to propozycja na szybki obiad, można nią także ucieszyć gości. Poniżej znajdziecie spis potrzebnych składników i przepis. Co ważne, przepis można łatwo modyfikować, według własnego smaku i dostępności produktów.
Wieprzowina z grzybami – składniki:
– 600 g polędwiczki wieprzowej
– 300 g pieczarek
– 250 g boczniaka
– cebula
– oliwa
– sól
– pieprz
– ostra papryka
– 2 ząbki czosnku
– świeży rozmaryn (opcjonalnie)
– kieliszek nalewki, wódki, brandy, whisky – według uznania i wyboru
– kiełki – dowolne
Wieprzowina z grzybami – wykonanie
Zaczynamy od włączenia piekarnika. Nagrzewamy go do temperatury 180 stopni. Mięso przygotowujemy odcinając ewentualne niepotrzebne części, Marynujemy w oliwie, soli, pieprzu, papryce i rozmarynie. Jeśli zrobimy to kilka godzin przed pieczeniem uzyskamy lepszy efekt. Cóż, jeśli będzie to trwało kilkanaście minut potrawa także będzie smaczna. W czasie gdy mięso się marynuje kroimy cebulę i grzyby. Cebulę w piórka, pieczarki w półplasterki, a boczniaka w paski. OK, jeśli zrobicie to inaczej też nie stanie się nic złego, Grzyby i cebulę smażymy na patelni, na oliwie, przyprawiając solą i pieprzem.
Teraz już czas na mięso. Najpierw obsmażamy je na patelni ze wszystkich stron, a podczas smażenia podlewamy alkoholem. Potem wkładamy w otwartym naczyniu do piekarnika, dorzucamy 2 obrane ząbki czosnku. Mięso musi się piec około 40 minut (zawsze trzeba sprawdzać). A my…mamy teraz czas wolny. Kiedy mięso się upiecze dajmy mu chwilę odpocząć. Następnie nożem kroimy je na cienkie plastry, jak ser lub wędlinę. Dokładamy mięso do grzybów, dodajemy sos z pieczenia i całość podgrzewamy na patelni by połączyć smaki i sfinalizować potrawę.
Można dodać także świeże kiełki – dla zdrowia i dla smaku. Jeśli ktoś uzna, iż mięsa jest zbyt dużo w stosunku do ilości grzybów, może po prostu przeznaczyć jego część do innej potrawy lub potraktować jako dodatek do kanapek. Danie można jeść i z ryżem i makaronem, a także z ziemniakami. Nam bardzo smakowało w zestawie z ziemniakami i ćwikłą z chrzanem. Smacznego.


