Wieprzowina z grzybami - potrawa na talerzu
Blog,  dania główne mięsne,  Smaki

Wieprzowina z grzybami na sposób domowy

To prosta w przygotowaniu potrawa. Może być to propozycja na szybki obiad, można nią także ucieszyć gości. Poniżej znajdziecie spis potrzebnych składników i przepis. Co ważne, przepis można łatwo modyfikować, według własnego smaku i dostępności produktów.

Wieprzowina z grzybami – składniki:

– 600 g polędwiczki wieprzowej

– 300 g pieczarek

– 250 g boczniaka

– cebula

– oliwa

– sól

– pieprz

– ostra papryka

– 2 ząbki czosnku

– świeży rozmaryn (opcjonalnie)

– kieliszek nalewki, wódki, brandy, whisky – według uznania i wyboru

– kiełki – dowolne

Wieprzowina z grzybami – wykonanie

Zaczynamy od włączenia piekarnika. Nagrzewamy go do temperatury 180 stopni. Mięso przygotowujemy odcinając ewentualne niepotrzebne części, Marynujemy w oliwie, soli, pieprzu, papryce i rozmarynie. Jeśli zrobimy to kilka godzin przed pieczeniem uzyskamy lepszy efekt. Cóż, jeśli będzie to trwało kilkanaście minut potrawa także będzie smaczna. W czasie gdy mięso się marynuje kroimy cebulę i grzyby. Cebulę w piórka, pieczarki w półplasterki, a boczniaka w paski. OK, jeśli zrobicie to inaczej też nie stanie się nic złego, Grzyby i cebulę smażymy na patelni, na oliwie, przyprawiając solą i pieprzem.

Teraz już czas na mięso. Najpierw obsmażamy je na patelni ze wszystkich stron, a podczas smażenia podlewamy alkoholem. Potem wkładamy w otwartym naczyniu do piekarnika, dorzucamy 2 obrane ząbki czosnku. Mięso musi się piec około 40 minut (zawsze trzeba sprawdzać). A my…mamy teraz czas wolny. Kiedy mięso się upiecze dajmy mu chwilę odpocząć. Następnie nożem kroimy je na cienkie plastry, jak ser lub wędlinę. Dokładamy mięso do grzybów, dodajemy sos z pieczenia i całość podgrzewamy na patelni by połączyć smaki i sfinalizować potrawę.

Można dodać także świeże kiełki – dla zdrowia i dla smaku. Jeśli ktoś uzna, iż mięsa jest zbyt dużo w stosunku do ilości grzybów, może po prostu przeznaczyć jego część do innej potrawy lub potraktować jako dodatek do kanapek. Danie można jeść i z ryżem i makaronem, a także z ziemniakami. Nam bardzo smakowało w zestawie z ziemniakami i ćwikłą z chrzanem. Smacznego.

Wieprzowina z grzybami - potrawa na talerzu
Danie na talerzu

Inne dania mięsne znajdziecie tu, a wegetariańskie tu.

Z czasów dzieciństwa pamiętam kolorową puszkę portugalskich sardynek. Na sklepowej półce wśród nijakich opakowań peerelowskich towarów była prawdziwą obietnicą przygody. Potem była podróż do zimowego Budapesztu i smak papryki i wina. Zawsze marzyłem o poznawanie świata, tego bliskiego i dalekiego, i to marzenie spełnia się w moim życiu. Lubię zwiedzać Polskę, cieszę się, iż każda podróż po naszym kraju przynosi fascynujące odkrycia. Zawsze chętnie wracam do Rzymu, poznawanie tego miasta to niekończąca się historia. Opisywałem meandry świata polityki i ekonomii, ale także ciekawe miejsca warte zobaczenia. Praca i związane z nią podróże zawiodły mnie do wielu niezwykłych zakątków, świątyń w Japonii, Watykanu, muzeów Amsterdamu. Od 8 lat współtworzę projekt Podróżniczy Dom Kultury. Piszę, komentuję w mediach społecznościowych. Wciąż myślę o kolejnych wyprawach.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.Akceptuję Prywatność i polityka cookies