Sernik wiedeński, po prostu pycha
Lubię sernik wiedeński, ale szczerze mówiąc rzadko udaje mi się zjeść taki naprawdę dobry. Przepis , który prezentuję to moim zdaniem najlepsza droga do upieczenia sernika idealnego.
Sernik wiedeński – składniki :
– 500 g (po zmieleniu) świeżego sera białego – tłusty, półtłusty – ważne by nie był kwaśny
– 200 g cukru
– 150 g masła
– 6 jaj
– 30 g rodzynek
– paczka cukru waniliowego
– 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
-masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Sernik wiedeński – wykonanie
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i zabieramy się do roboty. Mielimy twaróg. Nie należy przesadzać z kilkukrotnym mieleniem sera jak zalecane jest to w niektórych przepisach. To zupełnie niepotrzebne. Teraz oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem aż uzyskają prawie biały kolor. Białka ubijamy na sztywną pianę (warto pamiętać o dodaniu szczypty soli do białek – to ułatwi ubijanie). Masło topimy na ogniu, ale uważamy by nie przypalić. I to już prawie wszystko. No może troszkę przesadziłem. Teraz mieszamy ser z utartymi żółtkami, dodajemy wystudzone masło, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, rodzynki i pianę z białek. Wszystko starannie mieszamy. Okrągłą formę do ciasta smarujemy masłem i obsypujemy bulka tartą. Masę przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika . ciasto będzie się piekło około 30 minut, ale oczywiście kontrolujemy ten proces. Upieczone ma złotawą, trochę brązową skórkę na wierzchu.
Jest absolutnie pyszne.
Dodane przez Marcin dnia 2014-01-04
3 komentarze
naleśniki
Jakie piękne i kolorowe! Na pewno smakuje świetnie ?
Naleśniki
Pysznie, bardzo fajny przepis. Chyba polecę to wypróbować, mniam 🙂
Naleśniki przepis
Super przepis i absolutnie w moim guście;) Chyba polecę to wypróbować, mniam 🙂