Sałatka azjatycka – impresja
Kuchnia azjatycka kojarzy mi się z niezwykła, czasem zaskakująca harmonią smaków i faktur jedzenia. Korzystając z urodzaju rodzimych warzyw postanowiłem przenieść się na moment właśnie do Azji. Oto moja sałatka azjatycka.
Sałatka azjatycka – składniki
– 3 ogórki – najlepiej polne
– 3 kawałki upieczonej papryki
– 1 łyżka japońskiego octu ryżowego do sushi (może być ocet owocowy)
– 2 łyżki oleju sezamowego
– 1 łyżka sosu rybnego
Wykonanie
Sałatkę można zrobić w ciągu pięciu – tak pięciu minut ,chyba, że… najpierw wersja pięciominutowa. Ogórki obieramy ze skóry kroimy wzdłuż i za pomocą np. łyżeczki pozbawiamy nasionek. Następnie kroimy na cienkie pół plasterki . Pieczoną paprykę (jest powszechnie dostępna w sklepach) kroimy w cienkie paseczki. Oba składniki mieszamy w naczyniu. Dolewamy łyżkę japońskiego octu ryżowego , 2 łyżki oleju sezamowego i łyżkę sosu rybnego . Mieszamy i gotowe.
Jeśli jednak ktoś chce się trochę pobawić, to proponuję samodzielne upieczenie papryki. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Czerwoną paprykę wstawiamy w naczyniu żaroodpornym, do naczynia dajemy trochę oliwy. Ja(dodałem jeszcze kilka małych ostrych papryczek w całości. To dodatkowy smak, ale wcale nie oznacza, iż papryka będzie szczególnie ostra po upieczeniu. .Papryka piecze się parędziesiąt minut. Z wierzchu skóra częściowo sczernieje, będzie odchodziła od papryki. Wystudzone papryki obieramy łatwo ze skórki i oczywiście pozbawiamy środka z nasionami .
Inne przystawki znajdziecie tu.
Dodane przez Marcin dnia 2013-09-10