Sałata z salsą mango
Skorzystałam z dużego zaabsorbowania Marcina pracą i wdarłam się do kuchni. Postanowiłam zrobić coś lekkiego, w sam raz na letnie gorące dni.
Sałatka z salsą mango – Składniki:
– dwa rodzaje sałaty (np. masłowa i karbowana)
– mango
-2 szalotki
– szczypiorek (ten cienki),
– limonka
– papryczka ostra zielona i czerwona
– 2 łyżki oliwy
-szczypta soli, pieprzu i cukru
Wykonanie
Najpierw robimy sos, bo musi on trochę czasu spędzić w lodówce (minimum pół godziny). Mango obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Musimy omijać pestkę, która nie daje się prosto wyjąć. Cebulki (szalotki) kroimy w krążki, szczypiorek siekamy. Limonkę musimy sparzyć wodą, a później ścieramy skórkę na tarce, następnie wyciskamy sok. Z papryczek usuwamy nasionka i kroimy je na małe kawałki. Wszystko mieszamy, dodajemy 2 łyżki oliwy, sól, pieprz i cukier i wstawiamy do lodówki. Teraz możecie poczytać sobie o naszych wyprawach w blogu. Po co najmniej 30 minutach, zabieramy się za sałatę, którą myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki mniej więcej równej wielkości. Całość polewamy salsą.
Najlepiej smakuje z bagietką.
Inne sałatki znajdziecie tu.
Dodane przez Małgosia dnia 2013-07-26