Ryż z tofu na ostro
Potrawy z tofu nie cieszą się w Polsce nadmierną popularnością. Ten przepis może jednak przekonać do tofu nawet jego zagorzałych przeciwników. Danie jest ostre, sycące, a jednocześnie naprawdę dietetyczne.Ryż z tofu na ostro:
Ryż z tofu na ostro – składniki :
– szklanka ryżu
– jedno opakowanie tofu – 300 g
– 500 g marchewki
– 2 ząbki czosnku
– 2 papryczki chili
– 3 cebule dymki
– 6 łyżek sosu sojowego
– 2 łyżki curry
– oliwa
– sól
Wykonanie
Ryż należy ugotować. Kiedy to się dzieje, zabieramy się za inne składniki. Czosnek i papryczki drobno kroimy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy sos sojowy z curry i do tak przygotowanej zalewy wkładamy pokrojone w kostkę tofu. Po chwili wkładamy tofu na sito i pozwalamy mu odcieknąć. Cebulę kroimy w plasterki.
Na patelnię z oliwą wkładamy czosnek i papryczki. Chwilę smażymy. Dokładamy tofu i znowu chwilę smażymy. Teraz pora na ryż . Ugotowany wędruje na patelnie. Mieszamy. Kiedy składniki się połączą, dodajemy marchewkę i całość dusimy. Doprawiamy solą i dodajemy pokrojoną cebulę. Danie jest gotowe.
Dobrze smakuje z kefirem.
Inne dania wegetariańskie znajdziecie tu.
Dodane przez Marcin dnia 2013-10-11
2 komentarze
Marysia
Super przepis bardzo dziękuje.
Małgorzata Bochenek
Cieszymy się, że smakowało