Pierogi ruskie, przepis własny, a właściwie rodzinny
Jeśli byłby konkurs na najbardziej lubiane dania polskiej kuchni, to pierogi ruskie mają zagwarantowane miejsce w czołówce. Pierogi to danie oferowane w tysiącach barów i restauracji w Polsce. No dobrze, można tak pisać i pisać, a ma być o tym jaki pierogi zrobić. Na wstępie dwie uwagi –nie jest to takie trudne, ale jest to pracochłonne. Jeżeli ta druga uwaga jeszcze cię zniechęciła, to ruszamy do pracy.
Pierogi ruskie – składniki :
– 500 g sera białego tłustego
– 700 g ziemniaków
– 600 g mąki (tyle nie zużyjemy, ale sporo się przyda)
– jajko
– szklanka mleka
– 2 – 3 cebule
– oliwa
– sól
– pieprz
Pierogi ruskie – przygotowanie, najpierw farsz
Zaczniemy może nietypowo. Trzeba ugotować ziemniaki. Kiedy ziemniaki się gotują, kroimy w kostkę cebule i podsmażamy je na oliwie. Robimy farsz. Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Połowę odkładamy na bok. Teraz do maszynki wędruje cebula i ziemniaki. Połowę ziemniaków, ser i cebulę mieszamy ze sobą. Powstały farsz masę doprawiamy sola i pieprzem.
Pierogi ruskie – teraz ciasto.
Około 300 – 400 g mąki łączymy z jajkiem i ugotowanymi ziemniakami, solimy. Wyrabiamy ciasto. Powoli dodajemy mleko. Podsypujemy mąką gdy trzeba.
Stawiamy na gazie (albo na płycie) duży garnek z osoloną wodą. Woda ma się zagotować.
Rozwałkowujemy ciasto i szklanką wycinamy kółka. Kładziemy farsz na wycięty fragment ciasta, sklejamy. Pierogi wrzucamy na gotująca się wodę. Zmniejszamy nieco gaz i czekamy aż zaczną wypływać na powierzchnię. Wtedy dajemy im jeszcze chwile i wyciągamy.
Oczywiście ciasto może być pokrojone w kwadraty, zamiast szklanki użyć można małego talerzyka. Wszystko zależy jak duże mają być nasze pierogi. Z podanej tu ilości produktów można ulepić kilkadziesiąt pierogów (tych ze „szklanki”). To 4 – 5 porcji.
Oczywiście dużych porcji.
Dodane przez Małgosia i Marcin dnia 2013-10-25