Pierogi ruskie
Blog,  dania główne wegetariańskie,  Smaki

Pierogi ruskie, przepis własny, a właściwie rodzinny

Jeśli byłby konkurs na najbardziej lubiane dania polskiej kuchni, to pierogi ruskie mają zagwarantowane miejsce w czołówce. Pierogi to danie oferowane w tysiącach barów i restauracji w Polsce. No dobrze, można tak pisać i pisać, a ma być o tym jaki pierogi zrobić. Na wstępie dwie uwagi –nie jest to takie trudne, ale jest to pracochłonne. Jeżeli ta druga uwaga jeszcze cię zniechęciła, to ruszamy do pracy.

Pierogi ruskie – składniki :

– 500 g sera białego tłustego

– 700 g ziemniaków

– 600 g mąki (tyle nie zużyjemy, ale sporo się przyda)

– jajko

– szklanka mleka

– 2 –  3 cebule

– oliwa

– sól

– pieprz

Pierogi ruskie – przygotowanie, najpierw farsz

Zaczniemy może nietypowo. Trzeba ugotować ziemniaki. Kiedy ziemniaki się gotują, kroimy w kostkę cebule i podsmażamy je na oliwie. Robimy farsz. Ziemniaki  przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Połowę odkładamy na bok. Teraz do maszynki wędruje cebula i ziemniaki. Połowę ziemniaków, ser i cebulę mieszamy ze sobą. Powstały farsz masę doprawiamy sola i pieprzem.

Pierogi ruskie – teraz ciasto.

Około 300 – 400 g mąki łączymy z jajkiem i ugotowanymi ziemniakami, solimy. Wyrabiamy ciasto. Powoli dodajemy mleko. Podsypujemy mąką  gdy trzeba.

Stawiamy na gazie (albo na płycie) duży garnek z osoloną wodą. Woda ma się zagotować.

Pierogi ruskie
Ciasto trzeba rozwałkować, dość cienko

Rozwałkowujemy ciasto i  szklanką wycinamy kółka. Kładziemy farsz na wycięty fragment ciasta, sklejamy. Pierogi wrzucamy na gotująca się wodę. Zmniejszamy nieco gaz i czekamy aż zaczną wypływać na powierzchnię. Wtedy dajemy im jeszcze chwile i wyciągamy.

Pierogi ruskie
Należy poczekać aż pierogi wypłyną i pozwolić im się ich pogotować na małym ogniu

Oczywiście  ciasto może być pokrojone w kwadraty, zamiast szklanki użyć można małego talerzyka. Wszystko zależy jak duże mają być nasze pierogi. Z podanej tu ilości produktów można ulepić kilkadziesiąt pierogów (tych ze „szklanki”). To 4 – 5 porcji.

Pierogi ruskie
Gotowe, mniam, mniam

Oczywiście dużych porcji.

Dodane przez Małgosia i Marcin dnia 2013-10-25

Od wielu lat zwiedzam i wędruję po Polsce i świecie. Zawsze na własną rękę i na własny rachunek. Polska znajdowała i znajduje szczególne miejsce w moich podróżniczych planach. Mam także wielki sentyment do Hiszpanii, po prostu lubię ten kraj z jego wspaniała kulturą, zabytkami i krajobrazami. Odkąd pamiętam lubiłam poznawać nowe miejsca, zaglądać w tajemnicze zakamarki, podróżować. Ta pasja towarzyszyła mi także w życiu zawodowym, a zdarzyło się w nim wiele. Pisałam o polityce międzynarodowej, ale także o zwiedzaniu Polski i Europy. Dalekie podróże związane z pracą, wizyty w niezwykłych miejscach, takich jak Downing Street 10 czy Pałac Elizejski tylko rozbudziły mój i tak wielki apetyt na poznawanie świata. Po drodze udało mi się napisać przewodnik po Mazowszu, bo Polska zawsze była dla mnie fascynującym miejscem do odkrywania. Od 8 lat prowadzę stronę Podróżniczego Domu Kultury. Piszę, fotografuję i opowiadam w mediach społecznościowych. Pokazuję i opisuję tylko to, co sama widziałam. Patrzę na świat optymistycznie, ale i krytycznie. Nie potrafię żyć bez podróży.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.Akceptuję Prywatność i polityka cookies