
Kurczak pieczony z cytrynami
Kurczak pieczony to prawdziwy klasyk. Kojarzy nam się jednak raczej z domowymi obiadami i przyjęciami niż z restauracyjnymi wypadami. Pewno zresztą dlatego, iż dość trudno zamówić w knajpie całego kurczaka. Z tym domowym przygotowywaniem z kolei wiele osób ma problem. A bo to skomplikowane, a pracochłonne etc. Zapewniam Was, że nie ma się czego obawiać. W istocie rzeczy to jedno z prostszych dań i przygotowanie takiego kurczaka nie będzie żadnym problemem. Ten przepis ma jeden może nieco nietypowy składnik – cytryny. Warto spróbować takiej wersji – jest pyszna. Tak więc ruszamy do pieczenia.
Kurczak pieczony z cytrynami – składniki:
-kurczak ze sprawdzonego źródła (w każdym razie nie z przemysłowej hodowli) – 1,5 – 2 kg
– 2 cytryny
– kilka łyżek oliwy extra vergine
– sól
– pieprz
– zioła prowansalskie (możecie użyć zamiast tego tymianku, oregano, jakiegoś innego zestawu ziół )
– 2-3 liście laurowe
Kurczak pieczony z cytrynami – przygotowanie:
Kurczak nie powinien trafić do piekarnika prosto z lodówki. Tak więc 2 – 3 godziny przedtem wyciągamy go z chłodziarki, myjemy. Godzinę przed pieczeniem skrapiamy całego kurczaka sokiem z cytryny. Do wnętrza wsadzamy co najmniej połówkę cytryny i liście laurowe. Obficie solimy z zewnątrz i wewnątrz. Obsypujemy ziołami i pieprzem i nacieramy oliwą (z zewnątrz). Sprawi to, że przyprawy pozostaną na mięsie.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni (z termoobiegiem). Kurczaka wstawiamy do brytfanny, naczynia w którym ma się piec i delikatnie podlewamy oliwą. Następnie nasza potrawa wędruje do rozgrzanego piekarnika. Mamy teraz godzinę wolnego czasu. Po godzinie odwracamy kurczaka i pieczemy jeszcze około 40 minut ( znowu mamy wolny czas). W sumie, po 1 godzinie i 40 minutach -2 godzinach (zależy jak duży to był kurczak) danie jest gotowe.

Dzielimy mięso według upodobań. Warto pamiętać, że ewentualne resztki, starannie oddzielone od kości, mogą stanowić bazę kolejnego dania, na przykład kurczaka z ryżem.
Mam nadzieję, że Was przekonałem do wykonania tej potrawy.
Inne dania mięsne znajdziecie tu.

