Kurczak pieczony z cytrynami
dania główne mięsne,  Smaki

Kurczak pieczony z cytrynami

Kurczak pieczony to prawdziwy klasyk. Kojarzy nam się jednak raczej z domowymi obiadami i przyjęciami niż z restauracyjnymi wypadami. Pewno zresztą dlatego, iż dość trudno zamówić w knajpie całego kurczaka. Z tym domowym przygotowywaniem z kolei wiele osób ma problem. A bo to skomplikowane, a pracochłonne etc. Zapewniam Was, że nie ma się czego obawiać. W istocie rzeczy to jedno z prostszych dań i przygotowanie takiego kurczaka nie będzie żadnym problemem. Ten przepis ma jeden może nieco nietypowy składnik – cytryny. Warto spróbować takiej wersji – jest pyszna. Tak więc ruszamy do pieczenia.

Kurczak pieczony z cytrynami – składniki:

-kurczak ze sprawdzonego źródła (w każdym razie nie z przemysłowej hodowli) – 1,5 – 2 kg

– 2 cytryny

– kilka łyżek oliwy extra vergine

– sól

– pieprz

– zioła prowansalskie (możecie użyć zamiast tego tymianku, oregano, jakiegoś innego zestawu ziół )

– 2-3 liście laurowe

Kurczak pieczony z cytrynami – przygotowanie:

Kurczak nie powinien trafić do piekarnika prosto z lodówki. Tak więc 2 – 3 godziny przedtem wyciągamy go z chłodziarki, myjemy. Godzinę przed pieczeniem skrapiamy całego kurczaka sokiem z cytryny. Do wnętrza wsadzamy co najmniej połówkę cytryny i liście laurowe. Obficie solimy z zewnątrz i wewnątrz. Obsypujemy ziołami i pieprzem i nacieramy oliwą (z zewnątrz). Sprawi to, że przyprawy pozostaną na mięsie.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni (z termoobiegiem). Kurczaka wstawiamy do brytfanny, naczynia w którym ma się piec i delikatnie podlewamy oliwą. Następnie nasza potrawa wędruje do rozgrzanego piekarnika. Mamy teraz godzinę wolnego czasu. Po godzinie odwracamy kurczaka i pieczemy jeszcze około 40 minut ( znowu mamy wolny czas). W sumie, po 1 godzinie i 40 minutach -2 godzinach (zależy jak duży to był kurczak) danie jest gotowe.

Kurczak pieczony już gotowy

Dzielimy mięso według upodobań. Warto pamiętać, że ewentualne resztki, starannie oddzielone od kości, mogą stanowić bazę kolejnego dania, na przykład kurczaka z ryżem.

Mam nadzieję, że Was przekonałem do wykonania tej potrawy.

Inne dania mięsne znajdziecie tu.

Z czasów dzieciństwa pamiętam kolorową puszkę portugalskich sardynek. Na sklepowej półce wśród nijakich opakowań peerelowskich towarów była prawdziwą obietnicą przygody. Potem była podróż do zimowego Budapesztu i smak papryki i wina. Zawsze marzyłem o poznawanie świata, tego bliskiego i dalekiego, i to marzenie spełnia się w moim życiu. Lubię zwiedzać Polskę, cieszę się, iż każda podróż po naszym kraju przynosi fascynujące odkrycia. Zawsze chętnie wracam do Rzymu, poznawanie tego miasta to niekończąca się historia. Opisywałem meandry świata polityki i ekonomii, ale także ciekawe miejsca warte zobaczenia. Praca i związane z nią podróże zawiodły mnie do wielu niezwykłych zakątków, świątyń w Japonii, Watykanu, muzeów Amsterdamu. Od 8 lat współtworzę projekt Podróżniczy Dom Kultury. Piszę, komentuję w mediach społecznościowych. Wciąż myślę o kolejnych wyprawach.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.Akceptuję Prywatność i polityka cookies