
Kotlet schabowy, czyli klasyk zawsze na czasie
W dziale „Smaki” widać było poważny brak. Brakowało przepisu na kotlet schabowy . To jedno z ulubionych dań w naszym kraju, podawane w tysiącach barów i restauracji. Warto jednak przypomnieć ten klasyczny przepis.
Kotlet schabowy – składniki :
– 500 g schabu bez kości (na mniej więcej 5 – 5 kotletów)
– 1 jajko
– 100 g mąki
– 100 g bułki tartej
– sól
– pieprz
– oliwa
Przygotowanie
Najpierw słowo o wyborze mięsa. Zdecydowanie preferuję kotlety bez kości. Wiem, iż część osób uważa, iż tylko wersja z kością to prawdziwy schabowy. Najlepiej wybrać taki kawałek schabu, który nie jest poprzerastany tłuszczem. Jeśli na mięsie jest zewnętrzna warstwa tłuszczu też warto jej się pozbyć. Dzięki temu kotlet będzie mniej tłusty, ale przecież nie mniej smaczny. Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry około centymetrowej grubości. Następnie rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Kotlet nie powinien być gruby. Przyprawiamy solą i pieprzem. Teraz obowiązkowa „kąpiel”. A więc mięso obtaczamy w mącę, potem w rozbełtanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Proponuję smażenie na oliwie , a nie na smalcu. Zdrowiej i też smacznie. Smażymy na początku na mocnym ogniu, a potem dosmażamy na nieco mniejszym.

Kotlet może być nie tylko królem głównego dania, ale można spożyć go także na zimno w kanapce.
Dodane przez Marcin dnia 2014-01-08


3 komentarze
Gosia
Dla zainteresowanych osób mogę powiedzieć, że na rynku istnieje takie nowe urządzenie „Maszynka Do Schabowych V2”, które rozbija mięso drobiowe i schabowe tworząc na nim bardzo wyraźny kratkowany wzór.
Mirabelka
Genialny przepis, wyszły świetne w smaku i genialna panierka. Od siebie dodałem tylko więcej ostrego pieprzu bo lubię jak są mocno pieprzne. Zapisałem sobie przepis aby się go trzymać bo jest po prostu idealny. Dzięki za wskazówki na takiego schaboszczaka. Polecam wszystkim pozostałym także, to naprawdę jest pycha.
Małgorzata Bochenek
Z tym pieprzem to bardzo dobry pomysł. Cieszę, że smakował. Pozdrawiam