
Ciasto z jabłkami, pyszne i proste, warto zrobić
Gdyby rozpisać konkurs na najbardziej polski owoc zwycięzca zapewne zostałoby jabłko. Bez ryzyka można stwierdzić, iż jest to owoc „wielkich możliwości”. Oczywiście w palecie tychże możliwości znajdują się wszelkie ciasta i placki. Zróbmy więc ciasto z jabłkami. Ten przepis sprawi, że na pewno się uda.

Ciasto z jabłkami – Składniki :
– 200 g mąki
– 125 g masła
– 3 jajka
– 150 g cukru
– cukier waniliowy
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 kg jabłek
– cukier puder (ewentualnie)
Przygotowanie
Przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu. Ważne by wszystko dobrze rozplanować. Zaczynamy – rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka od razu wędrują do naczynia, w którym będzie je można ucierać. Do żółtek dodajemy cukier waniliowy, cukier i masło. W naczyniu obok mieszamy przesianą przez sito mąkę z 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Teraz za pomocą robota kuchennego ucieramy żółtka wraz z masłem i cukrami na jednolitą, kremową masę. Zajmie nam to około 4 – 5 minut (będzie szybciej jeśli masło podzielimy na mniejsze kawałki). Do utartej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość dalej ucieramy. To kolejna minuta.
Teraz cały proces na moment przerywamy i zajmujemy się białkami. Musimy je ubić na twardą pianę. Jeśli leciutko posolimy białka ubijanie będzie łatwiejsze. Gdy białka są już ubite dokładamy je do wcześniej przygotowanej masy. W tym momencie w przepisach następują zwykle uwagi o „delikatnym mieszaniu” piany z reszta. Szczerze ? Użyjcie robota i po prostu w 30 sekund wszystko wymieszajcie. Po tej czynności masa jest gotowa. Czas na jabłka. Owoce obieramy ze skóry, pozbawiamy gniazd nasiennych. Jabłka kroimy na 8 części. Przy tym krojeniu jakaś szczególna staranność nie jest wymagana. I finał (prawie). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy masę, wyrównujemy tak, by równo pokrywała dno naczynia. Na cieście ciasno układamy kawałki jabłek. Mają pokrywać całą powierzchnię.
Teraz wszystko wędruje do piekarnika na mniej więcej 30 – 35 minut. Jak zawsze trzeba sprawdzać czy ciasto już jest gotowe.

Inne smaczne desery znajdziecie tu

