przepis na biszkopt z truskawkami
Blog,  desery,  Smaki

Biszkopt z truskawkami, po prostu pyszny

Tak się zastanawiałem czy pisać o truskawkach i szampanie. Kiedyś taki zestaw uchodził  za przejaw dekadencji i wyrafinowania. Jednak zrezygnowałem. Powody są dwa. Pierwszy, bo to banalne, drugi, bo tak w istocie rzeczy to złe połączenie smaków. Przy truskawkach jednak zostanę i zaproponuję coś trochę z babcinej kuchni czyli biszkopt z truskawkami.

Biszkopt z truskawkami – składniki :

– 500 g truskawek

– 500 g mąki pszennej

– 200 g cukru

– 5 jajek

– 2 łyżki masła

– sól

– 4 łyżki cukru pudru

Biszkopt z truskawkami – wykonanie

Na początek oddzielamy żółtka od białek. Jajka oczywiście wcześniej myjemy. Etap kolejny to ubijanie sztywnej piany z białek. Dobrze posłużyć się w tym celu robotem kuchennym. Do piany trzeba dodać cukier i żółtka. We wszystkich klasycznych przepisach mówi się by robić to „stopniowo”. OK., można i stopniowo, ale w sumie nie należy się tym zaleceniem zbyt przejmować. Na koniec do masy wędruje mąka i w końcu wszystko musimy wyrobić na gładką masę. Nie zajęło nam to zbyt dużo czasu, a sprawa zaszła już daleko.

Jednak o czymś zapomniałem i zachowałem się jak autor klasycznych przepisów kulinarnych. Znaczy to tyle, że nie zaproponowałem żadnej logistyki. Na początku całego procesu należało bowiem włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 190 stopni.

Czas na  truskawki. Owoce myjemy i kroimy na kawałki o wielkości zależnej od naszej fantazji, albo zostawiamy w całości (chyba, ze są naprawdę duuże..,). Teraz potrzebujemy formę do ciasta. Opcje są dwie – albo smarujemy ją masłem, albo wykładamy papierem do pieczenia. Ja preferuję tę drugą.

I już półfinał. Masę przekładamy do formy, a na wierzchu układamy owoce. Całość wędruje do piekarnika na 30 – 40 minut ( trzeba zerkać, co się dzieje z ciastem). Kiedy ciasto jest gotowe wykładamy je z pieca i posypujemy cukrem pudrem. Truskawki pewno nieco zatopią się w cieście, ale i tak będzie pysznie.

Przepisy na inne pyszne desery znajdziecie tu.

Dodane przez Marcin dnia 2013-07-02

Od wielu lat zwiedzam i wędruję po Polsce i świecie. Zawsze na własną rękę i na własny rachunek. Polska znajdowała i znajduje szczególne miejsce w moich podróżniczych planach. Mam także wielki sentyment do Hiszpanii, po prostu lubię ten kraj z jego wspaniała kulturą, zabytkami i krajobrazami. Odkąd pamiętam lubiłam poznawać nowe miejsca, zaglądać w tajemnicze zakamarki, podróżować. Ta pasja towarzyszyła mi także w życiu zawodowym, a zdarzyło się w nim wiele.Pisałam o polityce międzynarodowej, ale także o zwiedzaniu Polski i Europy. Dalekie podróże związane z pracą, wizyty w niezwykłych miejscach, takich jak Downing Street 10 czy Pałac Elizejski tylko rozbudziły mój i tak wielki apetyt na poznawanie świata. Po drodze udało mi się napisać przewodnik po Mazowszu, bo Polska zawsze była dla mnie fascynującym miejscem do odkrywania. Od 8 lat prowadzę stronę Podróżniczego Domu Kultury. Piszę, fotografuję i opowiadam w mediach społecznościowych. Pokazuję i opisuję tylko to, co sama widziałam. Patrzę na świat optymistycznie, ale i krytycznie. Nie potrafię żyć bez podróży.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.Akceptuję Prywatność i polityka cookies