
Biszkopt z truskawkami, po prostu pyszny
Tak się zastanawiałem czy pisać o truskawkach i szampanie. Kiedyś taki zestaw uchodził za przejaw dekadencji i wyrafinowania. Jednak zrezygnowałem. Powody są dwa. Pierwszy, bo to banalne, drugi, bo tak w istocie rzeczy to złe połączenie smaków. Przy truskawkach jednak zostanę i zaproponuję coś trochę z babcinej kuchni czyli biszkopt z truskawkami.
Biszkopt z truskawkami – składniki :
– 500 g truskawek
– 500 g mąki pszennej
– 200 g cukru
– 5 jajek
– 2 łyżki masła
– sól
– 4 łyżki cukru pudru
Biszkopt z truskawkami – wykonanie
Na początek oddzielamy żółtka od białek. Jajka oczywiście wcześniej myjemy. Etap kolejny to ubijanie sztywnej piany z białek. Dobrze posłużyć się w tym celu robotem kuchennym. Do piany trzeba dodać cukier i żółtka. We wszystkich klasycznych przepisach mówi się by robić to „stopniowo”. OK., można i stopniowo, ale w sumie nie należy się tym zaleceniem zbyt przejmować. Na koniec do masy wędruje mąka i w końcu wszystko musimy wyrobić na gładką masę. Nie zajęło nam to zbyt dużo czasu, a sprawa zaszła już daleko.
Jednak o czymś zapomniałem i zachowałem się jak autor klasycznych przepisów kulinarnych. Znaczy to tyle, że nie zaproponowałem żadnej logistyki. Na początku całego procesu należało bowiem włączyć piekarnik i ustawić temperaturę na 190 stopni.
Czas na truskawki. Owoce myjemy i kroimy na kawałki o wielkości zależnej od naszej fantazji, albo zostawiamy w całości (chyba, ze są naprawdę duuże..,). Teraz potrzebujemy formę do ciasta. Opcje są dwie – albo smarujemy ją masłem, albo wykładamy papierem do pieczenia. Ja preferuję tę drugą.
I już półfinał. Masę przekładamy do formy, a na wierzchu układamy owoce. Całość wędruje do piekarnika na 30 – 40 minut ( trzeba zerkać, co się dzieje z ciastem). Kiedy ciasto jest gotowe wykładamy je z pieca i posypujemy cukrem pudrem. Truskawki pewno nieco zatopią się w cieście, ale i tak będzie pysznie.

Przepisy na inne pyszne desery znajdziecie tu.
Dodane przez Marcin dnia 2013-07-02

