
Zupa ziemniaczana, pyszna na chłodne dni
To chyba jeden z prawdziwych klasyków kuchni polskiej. Wersji jest co niemiara, ale ja chciałbym przypomnieć przepis podstawowy. Zupa będzie konkretna, ale nie jest ciężka, jeśli nie będziemy szarżowali i dodawali np. boczku. Oto przepis.
Zupa ziemniaczana – składniki:
– włoszczyzna
– kawałek wołowiny
– 600 – 700 g ziemniaków
– cebula
– łyżka oliwy
– 2 łyżki mąki
– sól
– pieprz
– majeranek
Wykonanie:
Sprawa jest bardzo prosta. Do zimnej wody wkładamy kawałek wołowiny , garnek stawiamy na kuchence. Kiedy na wierzchu pojawiają się tzw. szumy starannie zbieramy je . Kiedy już udało nam się zapanować nad czystością wywaru do garnka wędruje włoszczyzna. Gotujemy na niezbyt intensywnym ogniu. Po kilkudziesięciu minutach warzywa zmiękną i wtedy dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość doprawiamy solą , pieprzem i gotujemy aż do momentu , gdy ziemniaki będą miękkie. Wtedy podsmażamy na oliwie pokrojoną drobno cebulę. Gdy zeszkli się, dodajemy mąkę i mieszamy aby powstała jednolitą zasmażka. Teraz pozostaje już tylko dołożyć cebulę z mąką do zupy, chwilę pogotować. Gdy wszystkie składniki się połączą doprawiamy zupę majerankiem.

Inne zupy znajdziecie tu.
Dodane przez Marcin dnia 2014-01-13

