Zupa dyniowa smaczna szczególnie jesienią
Dynie spoglądają na nas jesienią z bazarowych straganów, ze sklepowych wystaw. Skoro tak patrzą, to zróbmy z nich użytek i ugotujmy coś smacznego. Najprostszy chyba przepis na danie z dyni to zupa dyniowa.
Zupa dyniowa – składniki :
– 1,5 kg dyni
– 3 średniej wielkości ziemniaki
– litr rosołu
– cebula
– ząbek czosnku
– łyżeczka curry
– łyżeczka kurkumy
– sól
– pieprz
– cukier
– 3 łyżki oliwy
Wykonanie
Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Obieramy dynię i kroimy w średniej wielkości kostkę, to samo robimy z ziemniakami. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy ziemniaki i dynię, doprawiamy curry. Po około 5 minutach wlewamy wywar i gotujemy do momentu, gdy ziemniaki i dynia staną się miękkie. Doprawiamy solą, cukrem i kurkumą, można dodać pieprz. Całość miksujemy. Jeśli zupa wydaje się nam za gęsta (ale powinna być gęsta) możemy dolać nieco wody. Podajemy gorącą , można dodać do niej kleks zimnej i kwaśnej śmietany.
Zupa smakuje znakomicie pogryzana bagietką.
Przepisy na inne zupy znajdziecie tu.
Dodane przez Marcin dnia 2013-10-15