Uszka z grzybami najlepsze na świecie
Przygotowanie uszek zajmie Wam trochę czasu. Jeśli jednak skorzystacie z tego przepisu, będą to prawdopodobnie najlepsze uszka jakie dotychczas jedliście.
Uszka z grzybami składniki – farsz
– grzyby suszone 50 g
– pieczarki 500 g
– 1 cebula
– 2 łyżki oliwy
– sól
– pieprz
Uszka z grzybami składniki – ciasto
– 450 g mąki
– 250 g ugotowanych ziemniaków ( trzeba więc ugotować ponad 500 g)
– 1 szklanki mleka
– 1 jajko
Oczywiście jeśli zrezygnujemy z pieczarek lub damy ich więcej smak uszek będzie inny. Same grzyby leśne dają bardzo intensywny smak.
Uszka z grzybami wykonanie
Zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów. Dobrze by były w wodzie około godziny, jeśli będzie to trwało dłużej, to nie szkodzi. Warto wybrać naprawdę dobre, bo później poczujemy różnicę w smaku. Oczywiście najlepsze będą prawdziwki. Grzyby zalane wodą, a my zabieramy się za kolejne składniki farszu. Cebulę drobno siekamy, podobnie robimy z pieczarkami. Nadmierna staranność nie jest konieczna, ważne by składniki były w miarę drobno pokrojone. Obieramy ziemniaki i gotujemy.
Po upływie godziny grzyby, które moczyły się w wodzie, w tejże wodzie zagotowujemy. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Następnie, po wystudzeniu, drobno siekamy. Nie wylewamy wody w której gotowaliśmy grzyby.
Teraz rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy cebulę. Gdy lekko się podsmaży dodajemy grzyby i pieczarki. Smażymy tak by uwolnić jak najwięcej smaku i aromatu z grzybów. Do podsmażonych grzybów i pieczarek dolewamy wodę w której się gotowały. Czekamy aż odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Tu oczywiście wszystko zależy od tego czy wolimy bardziej zdecydowane czy łagodniejsze smaki. Całość smażenia trwa około 10 minut. Teraz grzyby muszą wystygnąć. Gdy tak się stanie mielimy je w maszynce. Pewno można je zamiast tego drobno posiekać, ale przy samym lepieniu uszek prościej będzie ze zmielonym farszem.
Ciasto
Farsz już jest. Teraz pora na ciasto. Takie ciasto to sekret najlepszych uszek i pierogów. Przepis na nie w rodzinie przetrwał co najmniej 100 lat. A więc do dzieła. Potrzebujemy stolnicę na której będziemy wyrabiać ciasto. Bierzemy 400 g mąki, dodajemy około 250 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę, albo skutecznie rozgniecionych, jajko i około ¾ szklanki mleka oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Dobrze najpierw wszystko wymieszać nożem lub łyżką. Zajmie nam to 4 minuty. Ciasto dzięki ziemniakom będzie delikatne, sprężyste, w niczym nie będzie przypominało twardego ciasta pierogowego.
Z gotowego ciasto odkrawamy kawałek, cienko rozwałkowujemy. Za pomocą małej szklanki, kieliszka, wycinamy kółeczka o średnicy 3 – 4 cm. Na środek kładziemy farsz, formujemy pierożek w kształcie półkola starannie zlepiając brzegi. Następnie dwa końca pierożka (od strony prostego brzegu) zlepiamy tworząc charakterystyczne uszko. Gotujemy w osolonej wodzie. Uszko jest gotowe, gdy wypłynie i chwilę pogotuje się na powierzchni wody. Wystudzone uszka można jak najbardziej mrozić. Zdecydowanie odradzamy mrożenie surowych uszek i pierogów. Jeśli zastosujecie podane proporcje zrobicie kilkadziesiąt uszek, około 80, wszystko zależy na jaką wielkość pierożków się zdecydujecie.
2 komentarze
andzia
A jak zrobić farsz mięsny. pozdrawiam. andzia
Małgorzata Bochenek
Jest wiele możliwości. Wiele zależy od smaków jakie lubisz. Klasycznie – trzeba ugotować mięso np. łopatkę wołową. Posiekaną cebulę zeszklić na patelni. Następnie mięso trzeba zmielić w maszynce. Teraz składniki mieszamy i doprawiamy – sól, pieprz. Niektórzy dodają inne przyprawy np. majeranek. Można, jeśli ktoś lubi, dodać czosnek. Trzeba pamiętać by mięsny farsz nie był zbyt suchy. Dlatego tez warto wybrać mięso, które jednak ma odrobinę tłuszczu. Jeśli i tak uznasz, iż farsz jest zbyt suchy, to można podlać go odrobiną wywaru. Smacznego.