Tajskie kulki krewetkowe
Orientalny, tajski smak i tak lubiane krewetki. Czego chcieć więcej ? Przygotowanie tej potrawy nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Do dzieła: robimy tajskie kulki krewetkowe.
Tajskie kulki krewetkowe – Składniki:
– 500 g krewetek mrożonych najlepiej średnich i obranych
– 2 małe cebulki
– 2 strączki ostrej papryki
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki sosu rybnego
– 4 łyżki mąki kukurydzianej
– łyżeczka startego imbiru
– pól szklanki świeżej kolendry
– szklanka bułki tarta
– 4 łyżki słodkiego sou chili
– pól szklanki oliwy
Wykonanie
Krewetki rozmrażamy, jeśli trzeba obieramy. Następnie obgotowujemy w wodzie. Zajmie nam to 2 minuty. Ugotowane krewetki drobno kroimy. Ścieramy świeży imbir (potrzebujemy łyżeczkę imbiru). Drobno siekamy czosnek, cebulki, ostre chili i kolendrę.
Krewetki mieszamy z posiekanymi składnikami – czosnkiem, chili, kolendrą i cebulą. Wlewamy 2 łyżki sosu rybnego, wsypujemy 4 łyżki maki kukurydzianej. Sprawdzamy czy powstała masa pozwala na lepienie kulek. Raczej nie, a więc dosypujemy tyle bułki tartej, aby stało się to możliwe.
Teraz lepimy krewetkowe kulki wielkości małej śliwki. Ulepione kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oliwie , można smażyć je także w głębokim tłuszczu. W tym ostatnim przypadku warto pamiętać o odsączeniu ich z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe kulki podajemy ze słodki sosem chili. Jeśli podamy je także z ryżem, to powstanie zupełnie zgrabne danie na obiad.
Dodane przez Marcin dnia 2013-08-30