Placki ziemniaczane z cukinią
Bardzo lubię placki ziemniaczane. Trudno jednak zaprzeczyć stwierdzeniu, iż nie jest to danie lekkostrawne. Coś więc trzeba było zrobić z tą miłością. Postanowiłem stworzyć wersję bardziej dietetyczną, a jednocześnie ciągle smaczną jednej z tak lubianych przeze mnie potraw. I tak powstały placki z cukinią.
Placki ziemniaczane z cukinią – Składniki :
– 1 kg ziemniaków
– 0,5 kg cukinii
– cebula
– jajko
– 3- 4 łyżki mąki
– sól
– pieprz
– oliwa
Wykonanie
Ścieramy obrane ziemniaki na tarce o jak najdrobniejszych otworach. To samo robimy z obraną cebulą. Myjemy cukinię i ścieramy ją na wiórka, oczywiście ze skórą. Wszystkie składniki mają znaleźć się w jednym naczyniu. Dodajemy jajko i tyle mąki, aby masa nie była płynna, a uzyskała bardziej zwarta konsystencję. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Lepiej formować niezbyt duże placki. Jest bowiem gwarancja, ze dobrze się usmażą i na dodatek szybko.
Placki powinny być chrupkie i dobrze przypieczone, ale nie spalone. Można je podawać z kwaśną śmietaną , sosami. Są znakomite jako samodzielne danie, ale mogą także Stanowic dodatek np. do mięsa.
Inne dania wegetariańskie znajdziecie tu.
Dodane przez Marcin dnia 2013-08-29