Pierś z kurczaka faszerowany szpinakiem i suszonymi pomidorami
Wydaje mi się, ze pierś z kurczaka to dziś jeden z najbardziej popularnych rodzajów mięsa. Przyrządzić można ją łatwo i szybko. Czasem tylko w tym naszym gotowaniu chyba trochę brak oryginalności. Tak myśląc także o swoich pomysłach postanowiłem zdobyć się na odmianę. A oto i efekt.
Pierś z kurczaka faszerowany szpinakiem i suszonymi pomidorami – składniki:
– pierś z kurczaka
– 1/3 słoika suszonych pomidorów
– dwie garście świeżego szpinaku
– sól
Pierś z kurczaka faszerowany szpinakiem i suszonymi pomidorami – wykonanie
Na początek rozgrzewamy piekarnik do około 200 stopni, bo będzie to mięso pieczone. Szpinak myjemy i kroimy niezbyt drobno i niezbyt starannie (to znaczy jak ktoś lubi starannie, to proszę bardzo, ale potrzeby takiej nie ma). Kroimy także pomidory. Oba składniki smażymy. Można to zrobić na oleju w którym były pomidory. To dobry sposób na wykorzystanie tego składnika, a dodatkowo sposób na wzmocnienie smaku pomidorów.
Pierś z kurczaka dzielimy na połowę. W obu połówkach za pomocą noża robimy kieszonki. Musimy tylko uważać by nie zrobić kieszonek z dziurką. Do kieszonek wędruje farsz, a całość zaraz potem do piekarnika. Mięso będzie się piekło około 20 – 25 minut. Dobrze jest włączyć funkcję termo obiegu, albo ustawić na chwilę pod grillem, lub posmarować w końcówce pieczenia odrobiną miodu. Chodzi o efekt lekko przypieczonej skórki.
Tak przygotowane mięso nie tylko świetnie smakuje, ale i pięknie wygląda.
Przepisy na inne mięsne dania znajdziecie tu.
Dodane przez Marcin dnia 2014-02-24