
Patatas bravas, hiszpański przysmak, oryginalny przepis
To danie robi prawdziwą karierę w całej Hiszpanii. Wszystko zaczęło się jednak w Madrycie, gdzie wymyślono oryginalny przepis na ziemniaki w ostrym sosie. Tak, to po prostu ziemianki na ostro. Prawdziwi smakosze jednak nie zgodzą się z ta opinią. Dlaczego ? Wszystko właśnie przez ten sos, ostry, a jednocześnie łączący w sobie wiele smaków. „Las bravas” to marka zastrzeżona.
Przepis zamieszczony poniżej to owoc lektury oryginalnych hiszpańskich przepisów i własnych prób. Zdecydowanie to madrycki smak.

Patatas bravas – składniki:
– około szklanki sosu pomidorowego 175 ml – może być passata, nie polecam używania klasycznego przecieru pomidorowego
– 3 łyżki majonezu
– 1 łyżka octu winnego
– ząbek czosnku
– łyżeczka kuminu ( kminu rzymskiego)
– sól
– łyżka papryki w proszku
– łyżeczka chili
– mała papryczka chili
– 1 kg ziemniaków
– oliwa
Wykonanie
Ziemniaki gotujemy pilnując jednak by się nie rozgotowały. Warto wybrać taki gatunek ziemniaków, który polecany jest właśnie do gotowania. Zwykle wtedy pisze się, „ gotować, aby pozostawały lekko twarde”. Tego nie polecam. Ważne by po ugotowaniu można było je pokroić na ćwiartki, polówki (w zależności od ich wielkości). Teraz sos. Tu sprawa jest banalnie prosta. Sos pomidorowy mieszamy z majonezem, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i pozostałe składniki – kumin, paprykę w proszku, łyżeczkę chili i drobno pokrojoną papryczkę, sól (poza oliwą). Sos ma być ostry z charakterystycznym posmakiem biorącym się między innymi z dodania octu winnego. Kolor sosu jest blado różowy. Teraz finał. Ziemniaki obsmażamy na oliwie, tak aby pojawiła się chrupka skórka i po prostu polewamy sosem. Proste? Tak, ale jakże smaczne. No i do całości pasuje szklanka piwa. to będzie uczta.

Inne przystawki znajdziecie tu.

