Patatas bravas
przystawki,  Smaki

Patatas bravas, hiszpański przysmak, oryginalny przepis

To danie robi prawdziwą karierę w całej Hiszpanii. Wszystko zaczęło się jednak w Madrycie, gdzie wymyślono oryginalny przepis na ziemniaki w ostrym sosie. Tak, to po prostu ziemianki na ostro. Prawdziwi smakosze jednak nie zgodzą się z ta opinią. Dlaczego ? Wszystko właśnie przez ten sos, ostry, a jednocześnie łączący w sobie wiele smaków. „Las bravas” to marka zastrzeżona.

Przepis zamieszczony poniżej to owoc lektury oryginalnych hiszpańskich przepisów i własnych prób. Zdecydowanie to madrycki smak.

Gotowe danie

Patatas bravas – składniki:

– około szklanki sosu pomidorowego 175 ml – może być passata, nie polecam używania klasycznego przecieru pomidorowego

– 3 łyżki majonezu

– 1 łyżka octu winnego

– ząbek czosnku

– łyżeczka kuminu ( kminu rzymskiego)

– sól

– łyżka papryki w proszku

– łyżeczka chili

– mała papryczka chili

– 1 kg ziemniaków

– oliwa

Wykonanie

Ziemniaki gotujemy pilnując jednak by się nie rozgotowały. Warto wybrać taki gatunek ziemniaków, który polecany jest właśnie do gotowania. Zwykle wtedy pisze się, „ gotować, aby pozostawały lekko twarde”. Tego nie polecam. Ważne by po ugotowaniu można było je pokroić na ćwiartki, polówki (w zależności od ich wielkości). Teraz sos. Tu sprawa jest banalnie prosta. Sos pomidorowy mieszamy z majonezem, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i pozostałe składniki – kumin, paprykę w proszku, łyżeczkę chili i drobno pokrojoną papryczkę, sól (poza oliwą).  Sos ma być ostry z charakterystycznym posmakiem biorącym się między innymi z dodania octu winnego. Kolor sosu jest blado różowy. Teraz finał. Ziemniaki obsmażamy na oliwie, tak aby pojawiła się chrupka skórka i po prostu polewamy sosem. Proste? Tak, ale jakże smaczne. No i do całości pasuje szklanka piwa. to będzie uczta.

Patatas bravas

Inne przystawki znajdziecie tu.

Z czasów dzieciństwa pamiętam kolorową puszkę portugalskich sardynek. Na sklepowej półce wśród nijakich opakowań peerelowskich towarów była prawdziwą obietnicą przygody. Potem była podróż do zimowego Budapesztu i smak papryki i wina. Zawsze marzyłem o poznawanie świata, tego bliskiego i dalekiego, i to marzenie spełnia się w moim życiu. Lubię zwiedzać Polskę, cieszę się, iż każda podróż po naszym kraju przynosi fascynujące odkrycia. Zawsze chętnie wracam do Rzymu, poznawanie tego miasta to niekończąca się historia. Opisywałem meandry świata polityki i ekonomii, ale także ciekawe miejsca warte zobaczenia. Praca i związane z nią podróże zawiodły mnie do wielu niezwykłych zakątków, świątyń w Japonii, Watykanu, muzeów Amsterdamu. Od 8 lat współtworzę projekt Podróżniczy Dom Kultury. Piszę, komentuję w mediach społecznościowych. Wciąż myślę o kolejnych wyprawach.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.Akceptuję Prywatność i polityka cookies