Muszle w białym winie prosty przepis
Muszle są modne. W środku tygodnia wiele restauracji oferuje świeże muszle, a to w białym winie, a to z pomidorami. Nie jest to najtańsze danie. Proponuję więc przygotować tę potrawę samodzielnie. W kategorii najprostszy przepis muszle w białym winie zajmują chyba miejsce na podium.
Muszle w białym winie – składniki :
– 1 kg świeżych muszli
– 1 cebula
– 3 łyżki oliwy
– ½ szklanki białego wytrawnego wina
Przygotowanie
Podana ilość to porcja dla dwóch osób. Cebulę drobno kroimy. Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni. Ja preferuję duży wok i to jest naprawdę wygodne rozwiązanie. Podsmażamy lekko cebulę. Teraz na patelnię wędrują muszle. Jeżeli kupiliśmy je w opakowaniu z wodą morską (takie muszle są zwykle dostępne), to oczywiście wodę też wlewamy na patelnię. Smażymy, gotujemy, dusimy każde z tych określeń będzie prawdziwe. Możemy na chwilę przykryć naczynie. Po minucie przebywania muszli na patelni dolewamy wino. OK. – można to zrobić od razu, ale myślę, że tak jest lepiej. Muszle powinny być na patelni 4 – 5 minut. Pod wpływem ciepła otwierają się. Ważna uwaga – te, które się nie otworzą nie nadają się do zjedzenia. Po 4 – 5 minutach potrawa jest gotowa.
To naprawdę proste. Idealny sposób podania, to muszle w towarzystwie bagietki, którą można potem moczyć w wytworzonym sosie. No i wino. Zasada prosta – do picia podajemy takie wino jakiego użyliśmy do gotowania.
Dodane przez Marcin dnia 2013-09-11