Kurczak Marengo
Blog,  dania główne mięsne,  Smaki

Kurczak Marengo, jeden z klasyków światowej kuchni

To jeden z klasyków światowej kuchni. Potrawa ma wywodzić się od dania przygotowanego w 1800 roku dla Napoleona po zwycięskiej bitwie pod Marengo. W oryginalnej wersji miała mieć inną recepturę niż ta, którą znamy obecnie. Kiedyś używano do jej przygotowania jajek i raków. Wracając do współczesności warto powiedzieć, że danie to przygotowywane jest albo z kurczakiem albo z cielęciną.

Kurczak Marengo – składniki:

-500 g piersi z kurczaka

– 200 g pieczarek

– 2 cebule

– szklanka rosołu

– kieliszek wytrwanego, białego wina

– łyżka mąki

– łyżka pasty pomidorowej

– sól

– pieprz

– oliwa

Przygotowanie

Cebulę kroimy w cienkie plasterki i przesmażamy na oliwie na złoty kolor. Pierś z kurczaka dzielimy na kilka dużych kawałków (można na pół), oprószamy mąką i dokładamy do podsmażonej cebuli. Całość winna się obsmażyć. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Teraz to właśnie one wędrują na patelnię. W ślad za nimi dolewamy wino, rosół,  przyprawiamy solą i pieprzem. Całość powinna się teraz dusić na małym ogniu do czasu aż mięso będzie gotowe. Powinno to zająć jakieś 30 minut. Niedługo przed końcem duszenia – jakieś 5 minut –  dodajemy pastę pomidorową i  starannie mieszamy.

Kurczak Marengo
Kurczak Marengo – gotowe danie

Gotowy kurczak świetnie smakuje z ziemniakami, można też podawać go z ryżem.

Inne dania mięsne znajdziecie tu.

Dodane przez Marcin dnia 2014-01-29

Z czasów dzieciństwa pamiętam kolorową puszkę portugalskich sardynek. Na sklepowej półce wśród nijakich opakowań peerelowskich towarów była prawdziwą obietnicą przygody. Potem była podróż do zimowego Budapesztu i smak papryki i wina. Zawsze marzyłem o poznawanie świata, tego bliskiego i dalekiego, i to marzenie spełnia się w moim życiu. Lubię zwiedzać Polskę, cieszę się, iż każda podróż po naszym kraju przynosi fascynujące odkrycia. Zawsze chętnie wracam do Rzymu, poznawanie tego miasta to niekończąca się historia. Opisywałem meandry świata polityki i ekonomii, ale także ciekawe miejsca warte zobaczenia. Praca i związane z nią podróże zawiodły mnie do wielu niezwykłych zakątków, świątyń w Japonii, Watykanu, muzeów Amsterdamu. Od 8 lat współtworzę projekt Podróżniczy Dom Kultury. Piszę, komentuję w mediach społecznościowych. Wciąż myślę o kolejnych wyprawach.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.Akceptuję Prywatność i polityka cookies