Kurczak Marengo, jeden z klasyków światowej kuchni
To jeden z klasyków światowej kuchni. Potrawa ma wywodzić się od dania przygotowanego w 1800 roku dla Napoleona po zwycięskiej bitwie pod Marengo. W oryginalnej wersji miała mieć inną recepturę niż ta, którą znamy obecnie. Kiedyś używano do jej przygotowania jajek i raków. Wracając do współczesności warto powiedzieć, że danie to przygotowywane jest albo z kurczakiem albo z cielęciną.
Kurczak Marengo – składniki:
-500 g piersi z kurczaka
– 200 g pieczarek
– 2 cebule
– szklanka rosołu
– kieliszek wytrwanego, białego wina
– łyżka mąki
– łyżka pasty pomidorowej
– sól
– pieprz
– oliwa
Przygotowanie
Cebulę kroimy w cienkie plasterki i przesmażamy na oliwie na złoty kolor. Pierś z kurczaka dzielimy na kilka dużych kawałków (można na pół), oprószamy mąką i dokładamy do podsmażonej cebuli. Całość winna się obsmażyć. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Teraz to właśnie one wędrują na patelnię. W ślad za nimi dolewamy wino, rosół, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość powinna się teraz dusić na małym ogniu do czasu aż mięso będzie gotowe. Powinno to zająć jakieś 30 minut. Niedługo przed końcem duszenia – jakieś 5 minut – dodajemy pastę pomidorową i starannie mieszamy.
Gotowy kurczak świetnie smakuje z ziemniakami, można też podawać go z ryżem.
Inne dania mięsne znajdziecie tu.
Dodane przez Marcin dnia 2014-01-29