
Klasyczna zupa grzybowa po prostu pyszna
To bardzo klasyczny przepis. I dobrze. Trzeba bowiem czasem sięgnąć właśnie do klasyki. A skoro przepis klasyczny, to i pewno wielu będzie ta zupa grzybowa smakowała.
Zupa grzybowa – składniki :
– 500 g świeżych grzybów podgrzybki, ale jak się borowik znajdzie to bardzo dobrze
– włoszczyzna
– mięso na zupę, czyli kawałek wołowiny, może być z kością (100g)
– 500 g ziemniaków
– 150 ml śmietany
– cebula
– sól
– pieprz
– oliwa
– łyżka mąki
Przygotowanie
Ugotowanie tej zupy zajmie nam sporo czasu, ale nie będzie bardzo męczące i pracochłonne. Jak to możliwe ? Zaraz zobaczymy. Krok numer jeden – zalewamy mięso zimna wodą i zaczynamy gotować. Gdy na zupie pojawiać się szumy dokładnie je zbieramy. Obieramy włoszczyznę i kiedy na zupie nie pojawiają się już szumy dokładamy warzywa do wywaru. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy wszystko aż do czasu, gdy warzywa staną się miękkie. Odcedzamy tak, aby w garnku został sam wywar. Warzywa odkładamy – możemy z nich zrobić sałatkę warzywną. Jeśli wywaru zostało więcej niż potrzebujemy, to nadmiar możemy zamrozić. Możemy także wykorzystać gotowane mięso. W czasie gotowania, a potrwa to na pewno ponad godzinę, obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Czyścimy grzyby i kroimy w kawałki. Kroimy cebule w kostkę. Cebulę podsmażamy na oliwie dodajemy grzyby i smażymy, doprawiamy. Zajmie nam to 15 minut – reszta to czas wolny.
Nadchodzi faza kulminacyjna. Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Następnie dokładamy smażone grzyby i śmietanę. Z tą śmietaną to jest oczywiście drobny problem. Nie chcemy by stworzyły się z w zupie grudki śmietanowe. Trzeba więc do śmietany dodać 2-3 łyżki zupy i dokładnie rozmieszać, dodać mąkę i rozmieszać. Dopiero teraz dodać śmietanę do zupy. I to już wszystko.

Dodane przez Marcin dnia 2013-09-17

