Zupa grzybowa
Blog,  Smaki,  zupy

Klasyczna zupa grzybowa po prostu pyszna

To bardzo klasyczny przepis. I dobrze. Trzeba bowiem czasem sięgnąć właśnie do klasyki. A skoro przepis klasyczny, to i pewno wielu będzie ta zupa grzybowa smakowała.

Zupa grzybowa – składniki :

– 500 g świeżych grzybów podgrzybki, ale jak się borowik znajdzie to bardzo dobrze

– włoszczyzna

– mięso na zupę, czyli kawałek wołowiny, może być z kością (100g)

– 500 g ziemniaków

– 150 ml śmietany

– cebula

– sól

– pieprz

– oliwa

– łyżka mąki

Przygotowanie

Ugotowanie tej zupy zajmie nam sporo czasu, ale nie będzie bardzo męczące i pracochłonne. Jak to możliwe ? Zaraz zobaczymy. Krok numer jeden – zalewamy mięso zimna wodą i zaczynamy gotować. Gdy na zupie pojawiać się szumy dokładnie je zbieramy. Obieramy włoszczyznę i kiedy na zupie nie pojawiają się już szumy dokładamy warzywa do wywaru. Przyprawiamy  solą i pieprzem.

Gotujemy wszystko aż do czasu, gdy warzywa staną się miękkie. Odcedzamy tak, aby w garnku został sam wywar. Warzywa odkładamy – możemy z nich zrobić sałatkę warzywną. Jeśli wywaru zostało więcej niż potrzebujemy, to nadmiar możemy zamrozić. Możemy także wykorzystać gotowane mięso.  W czasie gotowania, a potrwa to na pewno ponad godzinę, obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Czyścimy grzyby i kroimy w kawałki. Kroimy cebule w kostkę. Cebulę podsmażamy na oliwie dodajemy grzyby i smażymy, doprawiamy. Zajmie nam to 15 minut – reszta to czas wolny.

Nadchodzi faza kulminacyjna. Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Następnie dokładamy smażone grzyby i śmietanę. Z tą śmietaną to jest  oczywiście drobny problem. Nie chcemy by stworzyły się z w zupie grudki śmietanowe. Trzeba więc do śmietany dodać 2-3 łyżki zupy i dokładnie rozmieszać, dodać mąkę i rozmieszać. Dopiero teraz dodać śmietanę do zupy. I  to już wszystko.

Zupa grzybowa
Klasyczna zupa grzybowa na talerzu

Dodane przez Marcin dnia 2013-09-17

Z czasów dzieciństwa pamiętam kolorową puszkę portugalskich sardynek. Na sklepowej półce wśród nijakich opakowań peerelowskich towarów była prawdziwą obietnicą przygody. Potem była podróż do zimowego Budapesztu i smak papryki i wina. Zawsze marzyłem o poznawanie świata, tego bliskiego i dalekiego, i to marzenie spełnia się w moim życiu. Lubię zwiedzać Polskę, cieszę się, iż każda podróż po naszym kraju przynosi fascynujące odkrycia. Zawsze chętnie wracam do Rzymu, poznawanie tego miasta to niekończąca się historia. Opisywałem meandry świata polityki i ekonomii, ale także ciekawe miejsca warte zobaczenia. Praca i związane z nią podróże zawiodły mnie do wielu niezwykłych zakątków, świątyń w Japonii, Watykanu, muzeów Amsterdamu. Od 8 lat współtworzę projekt Podróżniczy Dom Kultury. Piszę, komentuję w mediach społecznościowych. Wciąż myślę o kolejnych wyprawach.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.Akceptuję Prywatność i polityka cookies