fbpx
Chłodnik litewski
Blog,  Smaki,  zupy

Chłodnik litewski, pyszna zupa na wiosnę

To potrawa kuchni polskiej i litewskiej. Można znaleźć wiele przepisów na to jak przygotować chłodnik, ale ten sprawi, że zupa będzie naprawdę smaczna, a jej przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu.

Chłodnik litewski. Botwinka i reszta
Botwinka i reszta

Chłodnik litewski – składniki:

– pęczek botwinki

– szczypiorek

– koperek

– dwa świeże ogórki

– kilka rzodkiewek

– 500 ml maślanki

– 3 łyżki śmietany 18%

– 500 ml rosołu

– sól

– 150 ml zakwasu z buraków (lub koncentratu z buraków, który kupicie w sklepie)

– jajka (1 sztuka na porcję)

Chłodnik litewski – przygotowanie

Zaczynamy od botwinki. Buraczki obieramy i kroimy w kostkę.  Łodyżki  kroimy na drobne kawałki. Podobnie robimy z liśćmi, ale odkładamy je na bok. Teraz faza gotowania. Do rosołu (najlepiej wywar zrobić samodzielnie) dodajemy pokrojone buraki i łodyżki i gotujemy do miękkości. Zajmie nam to pewno 10-15 minut. Pod sam koniec gotowania dodajemy liście botwinki.

W czasie gdy buraki się gotują szykujemy resztę składników. Obrane ogórki i rzodkiewkę  kroimy w kostkę, Szczypiorek i koperek staramy się drobno posiekać. Proporcja, ilość zależą od naszych upodobań, ale pół pęczka z pewnością wystarczy.

Ugotowany wywar z burakami musi wystygnąć, to przecież chłodnik. Kiedy już jest wystudzony dodajemy do niego maślankę, śmietanę, pokrojone  i poszatkowane warzywa i doprawiamy zakwasem. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Chłodnik litewski na talerzu

Przepis na zakwas

Jeśli chcecie zrobić samodzielnie zakwas podaję przepis.

Składniki:

– 1, 5 kg buraków

– 3 ząbki czosnku

– korzeń chrzanu

– 3 liście laurowe

– ziele angielskie

– sól

…trochę cierpliwości i kamionkowy garnek

Zakwas przygotowuje się kilka dni. Ale nie musicie się obawiać, nie jest to zajęcie absorbujące. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na spore kawałki. Wkładamy do kamionkowego garnka, zalewamy ciepłą wodą z solą, tak by woda przykryła buraki. Do wody dajemy 2-3 łyżki soli. Do garnka wędruje też obrany czosnek, chrzan, kilka liści laurowych, łyżeczka ziaren ziela angielskiego i chrzan. Całość przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce na 5-7 dni. Sprawdzamy w międzyczasie co dzieje się w garnku i zbieramy pojawiającą się na wierzchu pianę. Po kilku dniach zakwas jest gotowy. Płyn przecedzamy i przelewamy do butelek. Trzymamy w lodówce. Zakwas jest bardzo zdrowy i wiele osób pije codziennie szklankę lub pól właśnie dla zdrowia. Można użyć go do barszczu i chłodnika.

A tu znajdziecie przepisy na inne zupy.

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *