Chłodnik litewski
Blog,  Smaki,  zupy

Chłodnik litewski, pyszna zupa na wiosnę

To potrawa kuchni polskiej i litewskiej. Można znaleźć wiele przepisów na to jak przygotować chłodnik, ale ten sprawi, że zupa będzie naprawdę smaczna, a jej przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu.

Chłodnik litewski. Botwinka i reszta
Botwinka i reszta

Chłodnik litewski – składniki:

– pęczek botwinki

– szczypiorek

– koperek

– dwa świeże ogórki

– kilka rzodkiewek

– 500 ml maślanki

– 3 łyżki śmietany 18%

– 500 ml rosołu

– sól

– 150 ml zakwasu z buraków (lub koncentratu z buraków, który kupicie w sklepie)

– jajka (1 sztuka na porcję)

Chłodnik litewski – przygotowanie

Zaczynamy od botwinki. Buraczki obieramy i kroimy w kostkę.  Łodyżki  kroimy na drobne kawałki. Podobnie robimy z liśćmi, ale odkładamy je na bok. Teraz faza gotowania. Do rosołu (najlepiej wywar zrobić samodzielnie) dodajemy pokrojone buraki i łodyżki i gotujemy do miękkości. Zajmie nam to pewno 10-15 minut. Pod sam koniec gotowania dodajemy liście botwinki.

W czasie gdy buraki się gotują szykujemy resztę składników. Obrane ogórki i rzodkiewkę  kroimy w kostkę, Szczypiorek i koperek staramy się drobno posiekać. Proporcja, ilość zależą od naszych upodobań, ale pół pęczka z pewnością wystarczy.

Ugotowany wywar z burakami musi wystygnąć, to przecież chłodnik. Kiedy już jest wystudzony dodajemy do niego maślankę, śmietanę, pokrojone  i poszatkowane warzywa i doprawiamy zakwasem. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Chłodnik litewski na talerzu

Przepis na zakwas

Jeśli chcecie zrobić samodzielnie zakwas podaję przepis.

Składniki:

– 1, 5 kg buraków

– 3 ząbki czosnku

– korzeń chrzanu

– 3 liście laurowe

– ziele angielskie

– sól

…trochę cierpliwości i kamionkowy garnek

Zakwas przygotowuje się kilka dni. Ale nie musicie się obawiać, nie jest to zajęcie absorbujące. Buraki myjemy, obieramy i kroimy na spore kawałki. Wkładamy do kamionkowego garnka, zalewamy ciepłą wodą z solą, tak by woda przykryła buraki. Do wody dajemy 2-3 łyżki soli. Do garnka wędruje też obrany czosnek, chrzan, kilka liści laurowych, łyżeczka ziaren ziela angielskiego i chrzan. Całość przykrywamy i odstawiamy w cieple miejsce na 5-7 dni. Sprawdzamy w międzyczasie co dzieje się w garnku i zbieramy pojawiającą się na wierzchu pianę. Po kilku dniach zakwas jest gotowy. Płyn przecedzamy i przelewamy do butelek. Trzymamy w lodówce. Zakwas jest bardzo zdrowy i wiele osób pije codziennie szklankę lub pól właśnie dla zdrowia. Można użyć go do barszczu i chłodnika.

A tu znajdziecie przepisy na inne zupy.

Z czasów dzieciństwa pamiętam kolorową puszkę portugalskich sardynek. Na sklepowej półce wśród nijakich opakowań peerelowskich towarów była prawdziwą obietnicą przygody. Potem była podróż do zimowego Budapesztu i smak papryki i wina. Zawsze marzyłem o poznawanie świata, tego bliskiego i dalekiego, i to marzenie spełnia się w moim życiu. Lubię zwiedzać Polskę, cieszę się, iż każda podróż po naszym kraju przynosi fascynujące odkrycia. Zawsze chętnie wracam do Rzymu, poznawanie tego miasta to niekończąca się historia. Opisywałem meandry świata polityki i ekonomii, ale także ciekawe miejsca warte zobaczenia. Praca i związane z nią podróże zawiodły mnie do wielu niezwykłych zakątków, świątyń w Japonii, Watykanu, muzeów Amsterdamu. Od 8 lat współtworzę projekt Podróżniczy Dom Kultury. Piszę, komentuję w mediach społecznościowych. Wciąż myślę o kolejnych wyprawach.

One Comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.Akceptuję Prywatność i polityka cookies