Brzoskwiniowa granita
Wczoraj, kiedy zobaczyłam w Konstancinie pierwsze oznaki jesieni, postanowiłam szybko napisać ten przepis. Jest to deser typowo letni. Potrzebujemy:
Brzoskwiniowa granita – składniki:
– cztery żółte brzoskwinie (moje nie były żółte, stąd inny kolor),
– 2 łyżki wódki malinowej (kiedy zastanawialiśmy się z Marcinem, czym ją zastąpić, okazało się, iż można taką dostać),
– 2 łyżki cukru pudru,
– 200 ml wina musującego,
– kilka malin
Wykonanie
Brzoskwinie nacinamy na krzyż i zalewamy gorącą wodą, aby zdjąć skórkę. Następnie usuwamy, pestki i kroimy owoce w kostkę, wkładamy do miksera, skrapiamy 2 łyżkami wódki, posypujemy cukrem pudrem (jeśli ktoś lubi słodkie, może dodać więcej niż w przepisie). Wszystko miksujemy, a potem dodajemy wino musujące i mieszamy. Przekładamy do metalowej miski i wkładamy na 8 godzin do zamrażalnika. Podczas zamrażania od czasu do czasu mieszamy widelcem, aby całość nie zbiła się w jedną masę. Po nałożeniu do szklaneczek, dekorujemy malinami.
Przepisy na inne desery znajdziecie tu.
Dodane przez Małgosia dnia 2013-08-02