fbpx
Przepis na zupę koperkową
Blog,  Smaki,  zupy

Zupa koperkowa, warto wrócić do dawnych smaków

Bardzo lubię nowe smaki, nowe składniki. Chętnie jednak wracam do starych sprawdzonych potraw. Czy to sentyment ? Może powinienem napisać, ze coś mi przypominają, ale wracam, bo są po prostu smaczne. I tak doszliśmy do zupy koperkowej. Jeszcze jedna dygresja ,koperek na pewno nieraz zagości na tej stronie. Następnym razem już w innym towarzystwie.

Zupa koperkowa – składniki :

– włoszczyzna

– pęczek koperku

– skrzydełko z kurczaka

– sól

– masło

Zupa koperkowa – wykonanie

Skrzydełko z kurczaka zalewamy 3 litrami zimnej wody. Zagotowujemy, zbieramy szumy i dokładamy jarzyny. Koperek myjemy i drobno kroimy.

Na patelni rozgrzewamy trochę masła i podsmażamy koperek. Kiedy już warzywa w zupie są miękkie dokładamy zawartość patelni i gotujemy jeszcze kilka minut. Da to szansę wszystkim składnikom n a „przeżarcie się” (to jakieś okropne sformułowanie).

Zupa jest gotowa. Zupę można podawać ze śmietaną i ryżem. Zamiast ryżu czasami daje się lane kluski (trochę to dziwne). Zdecydowanie proponuję ryż. Ponieważ gotowaliśmy wywar na skrzydełku powinien być delikatny i nie nadmiernie tłusty. Taka ilość składników powinna zaowocować wazą z 4 może 5 porcjami zupy.

Zupa koperkowa gotowa
Gotowe

Przepisy na inne zupy znajdziecie tu.

Dodane przez Marcin dnia 2013-06-07

Małgorzata Bochenek - Pisywałam teksty o turystyce do największych polskich gazet, robiłam zdjęcia. W 2003 roku napisałam przewodnik po Mazowszu i do dziś ten przewodnik funkcjonuje w obiegu. W życiu zawodowym odbyłam stypendia i staże między innymi w Stanach Zjednoczonych. Byłam dziennikarką, scenarzystą, dyrektorem w PAIZ, analitykiem politycznym i wreszcie ministrem w Kancelarii Prezydenta Lecha Kaczyńskiego. W trakcie podróży prywatnych i służbowych miałam okazję uczestniczyć w obiadach z najważniejszymi światowymi politykami , ale i tuż po wojnie w byłej Jugosławii spać w zagrzebskim hotelu zajętym częściowo przez ludzi wypędzonych z Bośni.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *