Zupa koperkowa, warto wrócić do dawnych smaków
Bardzo lubię nowe smaki, nowe składniki. Chętnie jednak wracam do starych sprawdzonych potraw. Czy to sentyment ? Może powinienem napisać, ze coś mi przypominają, ale wracam, bo są po prostu smaczne. I tak doszliśmy do zupy koperkowej. Jeszcze jedna dygresja ,koperek na pewno nieraz zagości na tej stronie. Następnym razem już w innym towarzystwie.
Zupa koperkowa – składniki :
– włoszczyzna
– pęczek koperku
– skrzydełko z kurczaka
– sól
– masło
Zupa koperkowa – wykonanie
Skrzydełko z kurczaka zalewamy 3 litrami zimnej wody. Zagotowujemy, zbieramy szumy i dokładamy jarzyny. Koperek myjemy i drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy trochę masła i podsmażamy koperek. Kiedy już warzywa w zupie są miękkie dokładamy zawartość patelni i gotujemy jeszcze kilka minut. Da to szansę wszystkim składnikom n a „przeżarcie się” (to jakieś okropne sformułowanie).
Zupa jest gotowa. Zupę można podawać ze śmietaną i ryżem. Zamiast ryżu czasami daje się lane kluski (trochę to dziwne). Zdecydowanie proponuję ryż. Ponieważ gotowaliśmy wywar na skrzydełku powinien być delikatny i nie nadmiernie tłusty. Taka ilość składników powinna zaowocować wazą z 4 może 5 porcjami zupy.
Przepisy na inne zupy znajdziecie tu.
Dodane przez Marcin dnia 2013-06-07