Krewetki z papryką, danie smaczne i łatwe
Gdy wiele lat temu rozpoczynałem swą przygodę z gotowaniem jedną z pierwszych potraw, którą przygotowałem był kurczak z papryką. Posiłkowałem się przepisem z kuchni chińskiej. Po latach proponuję inny przepis – krewetki zastępują w nim kurczaka. To danie to moje autorskie wariacje na temat kuchni chińskiej właśnie. Potrawa smaczna, łatwa i szybka do przygotowania.
Krewetki z papryką – składniki
15 – 20 średnich krewetek
3 duże papryki – najlepiej w różnych kolorach – danie będzie smaczniejsze, a i wyglądać będzie lepiej
cebula
3 łyżki sosu sojowego
łyżka oleju sezamowego
1 łyżka wódki
1 łyżka słodkiej papryki
sól
pieprz
oliwa
łyżeczka cukru
Przygotowanie
Paprykę kroimy w paski o szerokości około 0,5 cm. Jeśli ktoś woli inny kształt – nic nie stoi na przeszkodzie. Szczerze mówiąc nie musimy robić tego zbyt starannie. Cebulę kroimy w talarki.
Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy paprykę i cebulę. Muszą się trochę podsmażyć i poddusić. Jeśli kawałki papryki nie są zbyt duże zajmie to pewnie z 10 minut. Zawsze warto sprawdzić i zdecydować czy miękkość papryki nam odpowiada. Podczas smażenia doprawiamy wszystko papryką, dwoma łyżkami sosu sojowego i olejem sezamowym. Oczywiście dodajemy sól i pieprz.
Na osobnej patelni podsmażamy krewetki. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sos sojowy i wódkę. Gdy krewetki są już usmażone, przekładamy je na patelnię na której smażymy paprykę i wszystko mieszamy, dodajemy cukier. Jeśli to potrzebne doprawiamy jeszcze do smaku. Chwilę dusimy. Gotowe.
Potrawa bardzo dobrze smakuje z ryżem, albo chińskim makaronem sojowym, ryżowym lub pszennym. Jeżeli jednak nie wyobrażacie sobie dania bez ziemniaków, to i one dobrze się tu sprawdzą.