przepis na dżem czereśniowy
Blog,  przetwory,  Smaki

Dżem czereśniowy bez cukru i konserwantów

Trwa sezon na czereśnie. To doskonała okazja by najeść się tych wspaniałych i smacznych owoców. Można także zachować wspomnienie tego czasu na dłużej robiąc dżem z czereśni. Będziecie zaskoczeni jak prosto można przygotować dżem i jak niewielu potrzebujemy do tego składników.

Dżem czereśniowy – składniki:

3 kg czereśni

50 – 100 ml mocnego i słodkiego likieru (użyłem Cointreau) – opcjonalnie

Dżem czereśniowy – wykonanie

Jak widać potrzebujemy wyłącznie czereśni. Proces  przygotowania dżemu nie jest zbyt skomplikowany. Najpierw drylujemy owoce czyli pozbawiamy je pestek. Najlepiej zrobić to przy pomocy specjalnego urządzenia zwanego drylownicą.  Następnie pozbawione pestek czereśnie wrzucamy do dużego naczynia w którym będą się rozgotowywały przez jakieś 1,5 godziny. Do tego celu bardzo wygodny jest duży wok. Nie potrzebujemy  żadnego tłuszczu czy też cukru. Czereśnie mają się rozpadać na małe kawałki i w efekcie ma postawać dżemowa masa. Gdy już będzie blisko finału  warto wlać alkohol. Nada on całości specyficzny posmak. Ostatnią czynnością jest przełożenie gorącego dżemu do wyparzonych słoików, potem ich zakręcenie i odwrócenie dnem do góry. W tej pozycji czekają na wystygnięcie. A potem jest już tylko jedzenie.

Dżem czereśniowy
Czereśnie i gotowy dżem

Może będzie mieli też ochotę na zrobienie wspaniałego sosu pomidorowego? Jeśli tak, tu jest przepis.

Dodane przez Marcin dnia 2013-06-30

Od wielu lat zwiedzam i wędruję po Polsce i świecie. Zawsze na własną rękę i na własny rachunek. Polska znajdowała i znajduje szczególne miejsce w moich podróżniczych planach. Mam także wielki sentyment do Hiszpanii, po prostu lubię ten kraj z jego wspaniała kulturą, zabytkami i krajobrazami. Odkąd pamiętam lubiłam poznawać nowe miejsca, zaglądać w tajemnicze zakamarki, podróżować. Ta pasja towarzyszyła mi także w życiu zawodowym, a zdarzyło się w nim wiele. Pisałam o polityce międzynarodowej, ale także o zwiedzaniu Polski i Europy. Dalekie podróże związane z pracą, wizyty w niezwykłych miejscach, takich jak Downing Street 10 czy Pałac Elizejski tylko rozbudziły mój i tak wielki apetyt na poznawanie świata. Po drodze udało mi się napisać przewodnik po Mazowszu, bo Polska zawsze była dla mnie fascynującym miejscem do odkrywania. Od 8 lat prowadzę stronę Podróżniczego Domu Kultury. Piszę, fotografuję i opowiadam w mediach społecznościowych. Pokazuję i opisuję tylko to, co sama widziałam. Patrzę na świat optymistycznie, ale i krytycznie. Nie potrafię żyć bez podróży.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej.Akceptuję Prywatność i polityka cookies