Amerykańska zupa z kukurydzą
Amerykańska kuchnia stereotypowo kojarzy się ze stekami, hamburgerami i chińskim jedzeniem na wynos oraz pizzą standardowo jedzoną przez bohaterów amerykańskich filmów. No i jeszcze tą dość słabą kawa nalewana z dzbanków w przydrożnych barach. To wszystko tak naprawdę stanowi zasłonę dymną, która ma ukryć przed nami prawdziwe bogactwo smaków i aromatów tamtejszej kuchni. Zupa kukurydziana to przepis bazujący właśnie na tych mniej znanych tradycjach i pomysłach zaoceanicznego gotowania.
Amerykańska zupa z kukurydzą – Składniki :
– puszka kukurydzy
– puszka białej fasoli
– 4 małe ziemniaki
– 2 łodygi selera naciowego
-1 zielona papryka
– 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
– cebula
– ząbek czosnku
– oliwa
– sól
– pieprz
– 100 g sera żółtego
– 200 ml śmietany – 12% wystarczy
Wykonanie
Gotujemy ziemniaki. Drobno kroimy łodygi selera naciowego. Zieloną paprykę kroimy w cienkie krążki. Od razu dwa odkładamy na bok. Na oliwie podsmażamy pokrojona drobno cebulę i posiekany czosnek, a następnie dodajemy seler naciowy i krążki papryki. Dalej smażymy przez około 2 minuty.
Teraz będzie już szybko i prosto. Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę. W następnym kroku do garnka wędrują podsmażone warzywa – papryka, seler naciowy, cebula i czosnek, a także pokrojone ziemniaki. Wszystko zalewamy rosołem lub bulionem i gotujemy przez około 5 minut. Odsączamy na sicie fasolę i przelewamy wodą , to samo robimy z kukurydzą . Oba te składniki dodajemy do zupy i dosłownie przez dwie minuty gotujemy. Wyłączamy gaz/prąd. Czas na śmietanę. Oczywiście istnieje ryzyko, iż dokona się proces „zważenia” i po zupie będą pływały grudki śmietany. Najpierw więc do śmietany dolewamy odrobinę czyli 2 łyżki zupy i staramy się wszystko dokładnie rozmieszać. Dopiero tak przygotowaną śmietanę dolewamy do zupy. Przyprawiamy całość solą i pieprzem.
Zupa jest gotowa. Podajemy ją posypaną tartym serem żółtym. A te krążki papryki, które odłożyliśmy wcześniej mogą posłużyć do dekoracji porcji zupy. W końcu, żeby zupa wyglądała naprawdę ładnie, dorzuciłem krążki… czerwonej papryki. Czy przez to będzie smaczniejsza ? Pewno nie, ale zgadzam się z opinią, iż będzie lepiej wyglądać.
Dodane przez Marcin dnia 2013-09-05