fbpx
Wszystkie składniki na stolnicy
dania główne wegetariańskie,  Smaki

Uszka z grzybami najlepsze na świecie

Przygotowanie uszek zajmie Wam trochę czasu. Jeśli jednak skorzystacie z tego przepisu, będą to prawdopodobnie najlepsze uszka jakie dotychczas jedliście.

Uszka z grzybami. Nakładamy farsz
Nakładamy farsz

Uszka z grzybami składniki – farsz

– grzyby suszone 50 g

– pieczarki 500 g

– 1 cebula

– 2 łyżki oliwy

– sól

– pieprz

Uszka z grzybami składniki – ciasto

– 450 g mąki

– 250 g ugotowanych ziemniaków ( trzeba więc ugotować ponad 500 g)

– 1 szklanki mleka

– 1 jajko

Oczywiście jeśli zrezygnujemy z pieczarek lub damy ich więcej smak uszek będzie inny. Same grzyby leśne dają bardzo intensywny smak.

Uszka z grzybami wykonanie

Zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów. Dobrze by były w wodzie około godziny, jeśli będzie to trwało dłużej, to nie szkodzi. Warto wybrać naprawdę dobre, bo później poczujemy różnicę w smaku. Oczywiście najlepsze będą prawdziwki. Grzyby zalane wodą, a my zabieramy się za kolejne składniki farszu. Cebulę drobno siekamy, podobnie robimy z pieczarkami. Nadmierna staranność nie jest konieczna, ważne by składniki były w miarę drobno pokrojone. Obieramy ziemniaki i gotujemy.

Po upływie godziny grzyby, które moczyły się w wodzie, w tejże wodzie zagotowujemy. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Następnie, po wystudzeniu, drobno siekamy. Nie wylewamy wody w której gotowaliśmy grzyby.

Teraz rozgrzewamy oliwę na patelni i smażymy cebulę. Gdy lekko się podsmaży dodajemy grzyby i pieczarki. Smażymy tak by uwolnić jak najwięcej smaku i aromatu z grzybów. Do podsmażonych grzybów i pieczarek dolewamy wodę w której się gotowały. Czekamy aż odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Tu oczywiście wszystko zależy od tego czy wolimy bardziej zdecydowane czy łagodniejsze smaki. Całość smażenia trwa około 10 minut. Teraz grzyby muszą wystygnąć. Gdy tak się stanie mielimy je w maszynce. Pewno można je zamiast tego drobno posiekać, ale przy samym lepieniu uszek prościej będzie ze zmielonym farszem.

Pieczarki i grzyby suszone
Pieczarki i Grzyby suszone
Uszka z grzybami. Farsz gotowy
Farsz gotowy

Farsz już jest. Teraz pora na ciasto. Takie ciasto to sekret najlepszych uszek i pierogów. Przepis na nie w rodzinie przetrwał co najmniej 100 lat. A więc do dzieła. Potrzebujemy stolnicę na której będziemy wyrabiać ciasto. Bierzemy 400 g mąki, dodajemy około 250 g ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę, albo skutecznie rozgniecionych, jajko i około ¾ szklanki mleka oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Dobrze najpierw wszystko wymieszać nożem lub łyżką. Zajmie nam to 4 minuty. Ciasto dzięki ziemniakom będzie delikatne, sprężyste, w niczym nie będzie przypominało twardego ciasta pierogowego.

Wszystkie składniki na stolnicy
Wszystkie składniki na stolnicy

Z gotowego ciasto odkrawamy kawałek, cienko rozwałkowujemy. Za pomocą małej szklanki, kieliszka, wycinamy kółeczka o średnicy 3 – 4 cm. Na środek kładziemy farsz, formujemy pierożek w kształcie półkola starannie zlepiając brzegi. Następnie dwa końca pierożka (od strony prostego brzegu) zlepiamy tworząc charakterystyczne uszko. Gotujemy w osolonej wodzie. Uszko jest gotowe, gdy wypłynie i chwilę pogotuje się na powierzchni wody. Wystudzone uszka można jak najbardziej mrozić. Zdecydowanie odradzamy mrożenie surowych uszek i pierogów. Jeśli zastosujecie podane proporcje zrobicie kilkadziesiąt uszek, około 80, wszystko zależy na jaką wielkość pierożków się zdecydujecie.

Uszka z grzybami. Zagniecione ciasto
Zagniecione ciasto
Tu widać, jaka grubość ma ciasto
Tu widać, jaka grubość ma ciasto
Uszka z grzybami
Wycięte krążki
Uszka przed gotowaniem
Uszka przed gotowaniem
Uszka z grzybami. Gotowe
Gotowe

Related Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *