Kotleciki z kurczaka w stylu egzotycznym
dania główne mięsne,  Smaki

Kotleciki mielone z kurczaka w stylu egzotycznym

Kotleciki mielone możemy znaleźć w kuchniach wielu krajów. To danie łatwo przyrządzić i jest powszechnie lubiane. Ta propozycja nawiązuje do kuchni Afryki Północnej, przede wszystkim zestawem przypraw. Czy w wąskich uliczkach marokańskich czy tunezyjskich miast znajdziecie bary serwujące taką potrawę?  Może nie, ale smak kuminu i szafranu będzie wam tam towarzyszył. A teraz do rzeczy.

Kotleciki z kurczaka w stylu egzotycznym
Tak wyglądają

Kotleciki z kurczaka w stylu egzotycznym : składniki

700 g piersi z kurczaka (może być pierś z indyka, jeśli ktoś chce użyć innej części mięsa niż pierś, to oczywiście jest to możliwe)

150 g zielonych oliwek (użyjcie tych bez dodatkowego nadzienia)

1 jajko

3-4 łyżki mąki pszennej

2 cebule

1 ząbek czosnku

cytryna

½ litra rosołu

3 łyżki masła

1 łyżka kminu rzymskiego (kuminu – zdecydowanie nie kminku)

1 łyżka mielonej kolendry

1 łyżka mielonego imbiru

2 łyżki słodkiej papryki

sól

pieprz

szczypta szafranu

Kotleciki z kurczaka w stylu egzotycznym: przygotowanie

Mięso myjemy, czyścimy z błon, z ewentualnych kawałków kości, z kawałków tłuszczu (jeżeli tłuszcz Wam nie przeszkadza, po prostu zostawcie go). Kroimy na kawałki i mielimy w maszynce do mięsa.

Czosnek, oliwki siekamy dość drobno. Jeśli ktoś chce czuć wyraźnie w trakcie jedzenia kawałki oliwek, może zostawić po prostu większe części.

Do mięsa dodajemy: oliwki, czosnek, kolendrę, imbir, kumin, sól, pieprz i jajko. Wszystko mieszamy.

Teraz czas na uformowanie kotletów. Robimy to po prostu wilgotnymi dłońmi. Kotleciki nie powinny być zbyt duże. Ostatecznie ich wielkość zależy od Waszej decyzji. Najlepsze będą objętości piłeczki pingpongowej. Z takiej ilości mięsa powinno być ich 20-25. Uformowane kotleciki obtaczamy w mące.

Teraz kroimy cebulę w piórka.

Na patelni, w woku, rozgrzewamy masło i obsmażamy kotleciki wraz z cebulą. Kotleciki powinny mieć złotawy, może lekko brązowy kolor.

Teraz na patelnię wlewamy gorący rosół i dodajemy paprykę i szafran. Całość musi się dusić około 15-20 minut. Trzeba oczywiście pilnować by nic się nie przypaliło. Jeśli okaże się, iż rosołu było za mało można dodać trochę wody.

Kotleciki z kurczaka w stylu egzotycznym
Na talerzu

Potrawa gotowa. Można ją podawać z chlebem, kuskusem (tak byłoby chyba najbardziej po marokańsku), z ziemniakami albo z ryżem. Ta porcja wystarczy na 4 osoby.

Related Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *