Kurczak Marengo, jeden z klasyków światowej kuchni

To jeden z klasyków światowej kuchni. Potrawa ma wywodzić się od dania przygotowanego w 1800 roku dla Napoleona po zwycięskiej bitwie pod Marengo. W oryginalnej wersji miała mieć inną recepturę niż ta, którą znamy obecnie. Kiedyś używano do jej przygotowania jajek i raków. Wracając do współczesności warto powiedzieć, że danie to przygotowywane jest albo z kurczakiem albo z cielęciną.

Kurczak Marengo – składniki:

-500 g piersi z kurczaka

– 200 g pieczarek

– 2 cebule

– szklanka rosołu

– kieliszek wytrwanego, białego wina

– łyżka mąki

– łyżka pasty pomidorowej

– sól

– pieprz

– oliwa

Kurczak Marengo – przygotowanie

Cebulę kroimy w cienkie plasterki i przesmażamy na oliwie na złoty kolor. Pierś z kurczaka dzielimy na kilka dużych kawałków (można na pół), oprószamy mąką i dokładamy do podsmażonej cebuli. Całość winna się obsmażyć. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Teraz to właśnie one wędrują na patelnię. W ślad za nimi dolewamy wino, rosół,  przyprawiamy solą i pieprzem. Całość powinna się teraz dusić na małym ogniu do czasu aż mięso będzie gotowe. Powinno to zająć jakieś 30 minut. Niedługo przed końcem duszenia – jakieś 5 minut –  dodajemy pastę pomidorową i  starannie mieszamy.

Kurczak Marengo

Gotowe danie

Gotowy kurczak świetnie smakuje z ziemniakami, można też podawać go z ryżem.

 

Dodane przez Marcin dnia 2014-01-29

Related Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *