Pierś z kurczaka faszerowany szpinakiem i suszonymi pomidorami

Wydaje mi się, ze pierś z kurczaka to dziś jeden z najbardziej popularnych rodzajów mięsa. Przyrządzić można ją łatwo i szybko. Czasem tylko w tym naszym gotowaniu chyba trochę brak oryginalności. Tak myśląc także o swoich pomysłach postanowiłem zdobyć się na odmianę. A oto i efekt.

Pierś z kurczaka faszerowany szpinakiem i suszonymi pomidorami – składniki:

– pierś z kurczaka

– 1/3 słoika suszonych pomidorów

– dwie garście świeżego szpinaku

– sól

Pierś z kurczaka faszerowany szpinakiem i suszonymi pomidorami – wykonanie

Na początek rozgrzewamy piekarnik do około 200 stopni, bo będzie to mięso pieczone. Szpinak myjemy i kroimy niezbyt drobno i niezbyt starannie (to znaczy jak ktoś lubi starannie, to proszę bardzo, ale potrzeby takiej nie ma).  Kroimy także pomidory. Oba składniki smażymy. Można to zrobić na oleju w którym były pomidory. To dobry sposób na wykorzystanie tego składnika, a dodatkowo sposób na wzmocnienie smaku pomidorów.

Pierś z kurczaka dzielimy na połowę. W obu połówkach za pomocą noża robimy kieszonki. Musimy tylko uważać by nie zrobić kieszonek z dziurką. Do kieszonek wędruje farsz, a całość zaraz potem do piekarnika. Mięso będzie się piekło około 20 – 25 minut. Dobrze jest włączyć funkcję termo obiegu, albo ustawić na chwilę pod grillem, lub posmarować w końcówce pieczenia odrobiną miodu. Chodzi o efekt lekko przypieczonej skórki.

Pierś z kurczaka faszerowany szpinakiem i suszonymi pomidorami

Na talerzu

Tak przygotowane mięso nie tylko świetnie smakuje, ale i pięknie wygląda.

 

Dodane przez Marcin dnia 2014-02-24

Related Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *