Zupa ziemniaczana, pyszna na chłodne dni

To chyba jeden z prawdziwych klasyków kuchni polskiej. Wersji jest co niemiara, ale ja chciałbym przypomnieć  przepis podstawowy. Zupa będzie konkretna, ale nie jest ciężka, jeśli nie będziemy szarżowali   i dodawali np. boczku. Zupa ziemniaczana – oto przepis.

Zupa ziemniaczana – składniki:

– włoszczyzna

– kawałek wołowiny

– 600 – 700 g ziemniaków

– cebula

– łyżka oliwy

– 2 łyżki mąki

– sól

– pieprz

– majeranek

Zupa ziemniaczana – wykonanie:

Sprawa jest bardzo prosta. Do zimnej wody wkładamy kawałek wołowiny , garnek stawiamy na kuchence. Kiedy na wierzchu pojawiają się tzw. szumy starannie zbieramy je . Kiedy już udało nam się zapanować nad czystością wywaru do garnka wędruje włoszczyzna. Gotujemy na niezbyt intensywnym ogniu. Po kilkudziesięciu minutach warzywa zmiękną i wtedy dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość doprawiamy solą , pieprzem i gotujemy aż do momentu , gdy ziemniaki będą miękkie. Wtedy podsmażamy na oliwie pokrojoną drobno cebulę. Gdy zeszkli się, dodajemy mąkę i mieszamy aby powstała jednolitą zasmażka. Teraz pozostaje już tylko dołożyć cebulę z mąką do zupy, chwilę pogotować. Gdy wszystkie składniki się połączą doprawiamy zupę majerankiem.

Zupa ziemniaczana

Na talerzu

 

Dodane przez Marcin dnia 2014-01-13

Related Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *