Kotlet schabowy, czyli klasyk zawsze na czasie

W dziale „Smaki” widać było poważny brak. Brakowało przepisu na kotlet schabowy . To jedno z ulubionych dań w naszym kraju, podawane w tysiącach barów i restauracji. Warto jednak  przypomnieć ten klasyczny przepis.

Kotlet schabowy – składniki :

– 500 g schabu bez kości (na mniej więcej 5 – 5 kotletów)

– 1 jajko

– 100 g mąki

– 100 g bułki tartej

– sól

– pieprz

– oliwa

Kotlet schabowy – przygotowanie

Najpierw słowo o wyborze mięsa. Zdecydowanie preferuję kotlety bez kości. Wiem, iż część osób uważa, iż tylko wersja z kością to prawdziwy schabowy. Najlepiej wybrać taki kawałek schabu, który nie jest poprzerastany tłuszczem. Jeśli na mięsie jest zewnętrzna warstwa tłuszczu też warto jej się pozbyć.  Dzięki temu kotlet będzie mniej tłusty, ale przecież nie mniej smaczny. Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry około centymetrowej grubości. Następnie rozbijamy tłuczkiem z obu stron. Kotlet nie powinien być gruby. Przyprawiamy solą i pieprzem. Teraz obowiązkowa  „kąpiel”.  A więc mięso obtaczamy w mącę, potem w rozbełtanym jajku, a na końcu w bułce tartej. Proponuję smażenie na oliwie , a nie na smalcu. Zdrowiej i też smacznie. Smażymy na początku na mocnym ogniu, a potem dosmażamy na nieco mniejszym.

Kotlet schabowy

W pełnej krasie na talerzu

Kotlet może być nie tylko królem głównego dania, ale można spożyć go także na zimno w kanapce.

 

Dodane przez Marcin dnia 2014-01-08

Related Post

Hello Awin

One thought on “Kotlet schabowy, czyli klasyk zawsze na czasie

  • Dla zainteresowanych osób mogę powiedzieć, że na rynku istnieje takie nowe urządzenie „Maszynka Do Schabowych V2”, które rozbija mięso drobiowe i schabowe tworząc na nim bardzo wyraźny kratkowany wzór.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *