Pierogi ruskie, przepis własny, a właściwie rodzinny

Jeśli byłby konkurs na najbardziej lubiane dania polskiej kuchni, to pierogi ruskie mają zagwarantowane miejsce w czołówce. Pierogi to danie oferowane w tysiącach barów i restauracji w Polsce. No dobrze, można tak pisać i pisać, a ma być o tym jaki pierogi zrobić. Na wstępie dwie uwagi –nie jest to takie trudne, ale jest to pracochłonne. Jeżeli ta druga uwaga jeszcze cię zniechęciła, to ruszamy do pracy.

Pierogi ruskie – składniki :

– 500 g sera białego tłustego

– 700 g ziemniaków

– 600 g mąki (tyle nie zużyjemy, ale sporo się przyda)

– jajko

– szklanka mleka

– 2 –  3 cebule

– oliwa

– sól

– pieprz

Pierogi ruskie – przygotowanie, najpierw farsz

Zaczniemy może nietypowo. Trzeba ugotować ziemniaki. Kiedy ziemniaki się gotują, kroimy w kostkę cebule i podsmażamy je na oliwie. Robimy farsz. Ziemniaki  przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Połowę odkładamy na bok. Teraz do maszynki wędruje cebula i ziemniaki. Połowę ziemniaków, ser i cebulę mieszamy ze sobą. Powstały farsz masę doprawiamy sola i pieprzem.

Pierogi ruskie – teraz ciasto.

Około 300 – 400 g mąki łączymy z jajkiem i ugotowanymi ziemniakami, solimy. Wyrabiamy ciasto. Powoli dodajemy mleko. Podsypujemy mąką  gdy trzeba.

Stawiamy na gazie (albo na płycie) duży garnek z osoloną wodą. Woda ma się zagotować.

Pierogi ruskie

Ciasto trzeba rozwałkować, dość cienko

Rozwałkowujemy ciasto i  szklanką wycinamy kółka. Kładziemy farsz na wycięty fragment ciasta, sklejamy. Pierogi wrzucamy na gotująca się wodę. Zmniejszamy nieco gaz i czekamy aż zaczną wypływać na powierzchnię. Wtedy dajemy im jeszcze chwile i wyciągamy.

Pierogi ruskie

Należy poczekać aż pierogi wypłyną i pozwolić im się ich pogotować na małym ogniu

Oczywiście  ciasto może być pokrojone w kwadraty, zamiast szklanki użyć można małego talerzyka. Wszystko zależy jak duże mają być nasze pierogi. Z podanej tu ilości produktów można ulepić kilkadziesiąt pierogów (tych ze „szklanki”). To 4 – 5 porcji.

Pierogi ruskie

Gotowe, mniam, mniam

Oczywiście dużych porcji.

 

Dodane przez Małgosia i Marcin dnia 2013-10-25

 

Related Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *