Zupa dyniowa smaczna szczególnie jesienią

Dynie spoglądają na nas jesienią z bazarowych straganów, ze sklepowych wystaw. Skoro tak patrzą, to zróbmy z nich użytek i ugotujmy coś smacznego. Najprostszy chyba przepis na danie z dyni to zupa – krem.

Zupa dyniowa – składniki :

– 1,5 kg dyni

– 3 średniej wielkości ziemniaki

– litr rosołu

– 1 cebula

– 1 ząbek czosnku

– 1 Łyżeczka curry

– 1 łyżeczka kurkumy

– sól

– pieprz

– cukier

– 3 łyżki oliwy

Zupa dyniowa – wykonanie

Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Obieramy dynię i kroimy w średniej wielkości kostkę, to samo robimy z ziemniakami.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy ziemniaki i dynię, doprawiamy curry. Po około 5 minutach wlewamy wywar i gotujemy do momentu, gdy ziemniaki i dynia staną się miękkie. Doprawiamy solą, cukrem i kurkumą, można dodać pieprz. Całość miksujemy. Jeśli zupa wydaje się nam za gęsta (ale powinna być gęsta) możemy dolać nieco wody. Podajemy gorącą , można dodać do niej kleks zimnej i kwaśnej śmietany.

Zupa dyniowa

Smakuje wspaniale

Zupa smakuje znakomicie pogryzana bagietką.

 

Dodane przez Marcin dnia 2013-10-15

Related Post

Hello Awin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *