Ciasto śliwkowe z kruszonką po prostu pyszne

Po przepisie na klasyczną zupę grzybową, dziś dalszy ciąg smaków jesieni. Śliwki to naprawdę smaczne owoce. Idealnie nadają się do przetworów, ale także do wszelkich ciast i placków. Co rusz wymyślane są nowe przepisy, ale warto sięgnąć do klasyki. Oto ciasto śliwkowe z kruszonką.

Ciasto śliwkowe z kruszonką – składniki :

– 700 – 800 g śliwek – świetnie nadają się węgierki

– 230 g masła + łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia

– 170 g cukru

– 330 g mąki

– łyżeczka proszku do pieczenia

– łyżka rumu

– opakowanie płatków migdałowych

– opakowanie cukru waniliowego

Ciasto śliwkowe z kruszonką – wykonanie

Tym razem nasz piekarnik musi osiągnąć temperaturę 180 stopni. My natomiast przygotowujemy ciasto i kruszonkę. Warto więc skorzystać z kuchennej wagi i dobrze podzielić przygotowane produkty. Najpierw ucieramy po 75 g masła i cukru. Dodajemy 125 g mąki z proszkiem do pieczenia i rumem. Wyrabiamy ciasto.

Śliwki myjemy i kroimy na połówki. Teraz 205 g mąki 95 g cukru oraz cukier waniliowy i 155 g masła  przekładamy do dużego naczynia. Za pomocą robota kuchennego łączymy całość tak by powstały surowe okruchy, czyli nasza przyszła kruszonka.

I teraz finał. Okrągłą lub prostokątną  blachę smarujemy lekko masłem, kładziemy papier do pieczenia, znowu lekko smarujemy masłem. Na dno przelewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Na ciasto wysypujemy płatki migdałowe. Rozkładamy na nich śliwki. Ważne by pamiętać, iż śliwki muszą być przesuszone, nie mogą ociekać wodą. Wierzch posypujemy kruszonką. No i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 35 – 40 minut.

Ciasto śliwkowe z kruszonką

Ciasto na talerzu, jeszcze jest

 

Dodane przez Marcin dnia 2014-09-30

Related Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *