Ryż z tofu na ostro

Potrawy z tofu nie cieszą się w Polsce nadmierną popularnością. Ten przepis może jednak przekonać do tofu nawet jego zagorzałych przeciwników. Danie jest ostre, sycące, a jednocześnie naprawdę dietetyczne.Ryż z tofu na ostro:

Ryż z tofu na ostro – składniki :

– szklanka ryżu

– jedno opakowanie tofu – 300 g

– 500 g marchewki

– 2 ząbki czosnku

– 2 papryczki chili

– 3 cebule dymki

– 6 łyzek sosu sojowego

– 2 łyzki curry

– oliwa

– sól

Ryż z tofu na ostro – wykonanie

Ryż należy ugotować. Kiedy to się dzieje, zabieramy się za inne składniki. Czosnek i papryczki drobno kroimy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy sos sojowy z curry i do tak przygotowanej zalewy wkładamy pokrojone w kostkę tofu. Po chwili wkładamy tofu na sito i pozwalamy mu odcieknąć. Cebulę kroimy w plasterki.

Na patelnię z oliwą wkładamy czosnek i papryczki. Chwilę smażymy. Dokładamy tofu i znowu chwilę smażymy. Teraz pora na ryż . Ugotowany wędruje na patelnie. Mieszamy. Kiedy składniki się połączą, dodajemy marchewkę i całość dusimy. Doprawiamy solą i dodajemy pokrojoną cebulę. Danie jest gotowe.

Ryż z tofu na ostro

Ryż z tofu na ostro

Dobrze smakuje z kefirem.

 

 

Dodane przez Marcin dnia 2013-10-11

Related Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *