Sałatka toskańska warto spróbować zrobić

Włoskie smaki lubią prawie wszyscy. Sałatkę toskańską robi się prosto, łatwo i przyjemnie. Nie wiem czy taka wersja jest szczególnie bliska mieszkańcom tego regionu Włoch. No ale chyba nie jest tak jak z plackiem węgierskim, tak ochoczo serwowanym w polskich lokalach gastronomicznych, a nad Dunajem zupełnie nieznanym.

Sałatka toskańska – składniki:

– 400 g białej fasoli z puszki

– pół słoika suszonych pomidorów

– pół szklanki oliwek (lepsze byłyby czarne, ale jak nie ma niech będą zielone)

– czerwona cebula (mała)

– 150 – 200 g rukoli

– 150 – 200 g mozarelli

Sos :

– ¼ szklanki oliwy

– ¼ szklanki octu balsamicznego

– ząbek czosnku

– 1 łyżka posiekanego oregano (można dać także inne zioła)

Sałatka toskańska – przygotowanie

Tak jak już napisałem sałatkę robi się w niezwykle prosty sposób. Fasolę z puszki odsączamy i przelewamy zimną wodą. Do fasoli dodajemy suszone pomidory. Pomidory wcześniej dobrze pokroić na dwie – trzy części każdy. Następnie do sałatki wędrują oliwki, oczywiście pozbawione pestek. Kroimy drobno czerwona cebulę i także dokładamy do sałatki. Całość mieszamy z rukolą. Oczywiście składniki można mieszać ze sobą w dowolnej kolejności.

Sos  – mieszamy oliwę z octem balsamicznym. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, albo drobno posiekany i posiekane  zioła. Całość mieszamy. Kosztujemy. Jeśli smak wyda się komuś zbyt ostry proponuję dolać nieco oliwy, która zneutralizuje ocet balsamiczny.

Sałatka toskańska

Sałatka na talerzu

Etap końcowy jest oczywisty – sałatkę polewamy sosem. Smak jest dość ostry i zdecydowany. Pasuje do niej pieczywo i kieliszek wina ( czy wino do czegoś nie pasuje?).

 

Dodane przez Marcin dnia 2013-09-12

Related Post

One thought on “Sałatka toskańska warto spróbować zrobić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *