Klasyczna zupa grzybowa po prostu pyszna

To bardzo klasyczny przepis. I dobrze. Trzeba bowiem czasem sięgnąć właśnie do klasyki. A skoro przepis klasyczny, to i pewno wielu będzie ta zupa grzybowa smakowała.

Zupa grzybowa – składniki :

– 500 g świeżych grzybów podgrzybki, ale jak się borowik znajdzie to bardzo dobrze

– włoszczyzna

– mięso na zupę, czyli kawałek wołowiny, może być z kością (100g)

– 500 g ziemniaków

– 150 ml śmietany

– cebula

– sól

– pieprz

– oliwa

– łyżka mąki

Zupa grzybowa – przygotowanie

Ugotowanie tej zupy zajmie nam sporo czasu, ale nie będzie bardzo męczące i pracochłonne. Jak to możliwe ? Zaraz zobaczymy. Krok numer jeden – zalewamy mięso zimna wodą i zaczynamy gotować. Gdy na zupie pojawiać się szumy dokładnie je zbieramy. Obieramy włoszczyznę i kiedy na zupie nie pojawiają się już szumy dokładamy warzywa do wywaru. Przyprawiamy  solą i pieprzem.

Gotujemy wszystko aż do czasu, gdy warzywa staną się miękkie. Odcedzamy tak, aby w garnku został sam wywar. Warzywa odkładamy – możemy z nich zrobić sałatkę warzywną. Jeśli wywaru zostało więcej niż potrzebujemy, to nadmiar możemy zamrozić. Możemy także wykorzystać gotowane mięso.  W czasie gotowania, a potrwa to na pewno ponad godzinę, obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Czyścimy grzyby i kroimy w kawałki. Kroimy cebule w kostkę. Cebulę podsmażamy na oliwie dodajemy grzyby i smażymy, doprawiamy. Zajmie nam to 15 minut – reszta to czas wolny.

Nadchodzi faza kulminacyjna. Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. Następnie dokładamy smażone grzyby i śmietanę. Z tą śmietaną to jest  oczywiście drobny problem. Nie chcemy by stworzyły się z w zupie grudki śmietanowe. Trzeba więc do śmietany dodać 2-3 łyżki zupy i dokładnie rozmieszać, dodać mąkę i rozmieszać. Dopiero teraz dodać śmietanę do zupy. I  to już wszystko.

Zupa grzybowa

Klasyczna zupa grzybowa na talerzu

 

 

Dodane przez Marcin dnia 2013-09-17

Related Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *