Amerykańska zupa z kukurydzą

Amerykańska kuchnia stereotypowo kojarzy się ze stekami, hamburgerami i chińskim jedzeniem na wynos oraz pizzą standardowo jedzoną przez bohaterów amerykańskich filmów. No i jeszcze tą dość słabą kawa nalewana z dzbanków w przydrożnych barach. To wszystko tak naprawdę stanowi zasłonę dymną, która ma ukryć przed nami  prawdziwe bogactwo smaków i aromatów tamtejszej kuchni. Zupa kukurydziana to przepis bazujący właśnie na tych mniej znanych tradycjach i pomysłach zaoceanicznego gotowania.

Składniki :

– puszka kukurydzy

– puszka białej fasoli

– 4 małe ziemniaki

– 2 łodygi selera naciowego

-1 zielona papryka

– 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw

– cebula

– ząbek czosnku

– oliwa

– sól

– pieprz

– 100 g sera żółtego

– 200 ml śmietany – 12% wystarczy

Gotujemy ziemniaki. Drobno kroimy łodygi selera naciowego. Zieloną paprykę kroimy w cienkie krążki. Od razu dwa odkładamy na bok. Na oliwie podsmażamy pokrojona drobno cebulę i  posiekany czosnek, a następnie dodajemy seler naciowy i krążki papryki. Dalej smażymy przez około 2 minuty.

 

 

Teraz będzie już szybko i prosto. Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę. W następnym kroku do garnka wędrują podsmażone warzywa –  papryka, seler naciowy, cebula i czosnek, a także pokrojone ziemniaki. Wszystko zalewamy rosołem lub bulionem i gotujemy przez około 5 minut. Odsączamy na sicie fasolę i przelewamy wodą , to samo robimy z kukurydzą . Oba te składniki dodajemy do zupy  i dosłownie przez dwie minuty gotujemy. Wyłączamy gaz/prąd. Czas na śmietanę. Oczywiście istnieje ryzyko, iż dokona się proces „zważenia” i po zupie będą pływały grudki śmietany. Najpierw więc do śmietany dolewamy odrobinę  czyli 2  łyżki zupy i staramy się wszystko dokładnie rozmieszać. Dopiero tak przygotowaną śmietanę dolewamy do zupy. Przyprawiamy całość solą i pieprzem.

Amerykańska zupa z kukurydzą

Amerykańska zupa z kukurydzą w pełnej krasie

Zupa jest gotowa. Podajemy ją posypaną tartym serem żółtym. A te krążki papryki, które odłożyliśmy wcześniej mogą posłużyć do dekoracji porcji zupy. W końcu, żeby zupa wyglądała naprawdę ładnie, dorzuciłem krążki… czerwonej papryki. Czy przez to będzie smaczniejsza ?  Pewno nie, ale zgadzam się z opinią, iż będzie lepiej wyglądać.

 

Dodane przez Marcin dnia 2013-09-05

Related Post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *