Sałatka grecka, przepis na klasyczne danie

Długo wahałem się czy zamieścić ten przepis. Wszak sałatka grecka jest tak znana, tak popularna, iż wszyscy doskonale wiedza jak ją przygotować. No może jednak nie wszyscy. Spróbujmy więc.

Sałatka grecka – składniki :

– 4 średnie pomidory

– 2 zielone ogórki

– duża papryka – może być i czerwona i zielona, a żółta i biała też się nadadzą

– cebula

– 3 łyżki oliwy

– sól

– pieprz

– opakowanie sera feta

Ilość produktów pozwoli nam zrobić mniej więcej 4 porcje sałatki. Pomidory kroimy na 8 części. Ogórki obieramy i kroimy w półplasterki  grubości 0,5 cm. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i białych części i kroimy na niewielkie kawałki tak by odpowiadały wielkością cząstkom ogórka. Cebule obieramy i kroimy w „piórka”. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Dolewamy oliwę , przyprawiamy solą i pieprzem (pieprz to raczej kwestia wyboru). Opakowanie fety kruszymy na cząstki i dorzucamy do sałatki, mieszamy.  I gotowe.

Sałatka grecka

Tak wygląda gotowa

Na koniec dwie uwagi –dodanie oryginalnej fety czyni różnicę.  Sałatka grecka jest dzięki temu lepsza. Ta sama uwaga tyczy się dodania dobrej oliwy. Kolejna sprawa –  sałatka przechowywana w lodówce jest bardzo dobra także w dniu następnym. Warzywa puszczają soki i tworzy się sos. Do sałatki pasuje idealnie białe pieczywo i białe wino.

 

Dodane przez Marcin dnia 2013-09-04

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *